Читај ми!

Посланици о Закону о хипотеци

Посланици Скупштине Србије завршили су начелни претрес измена Закона о хипотеци, а рад би требало да наставе у понедељак, када ће разматрати амандмане на тај законски предлог. У наставку данашњег рада, чланови Владе одговараће у парламенту на питања посланика.

15.25 - Завршена расправа о изменама Закона о хипотеци

13.00 - Посланици Демократске странке критикују предложене измене Закона. 

12.10 - Mинистар Душан Вујовић образлаже измене Закона о хипотеци.  

10.20 - Седница Скупштине почела постављањем посланичких питања.

Опозиција је током расправе за предложене законске измене оценила да су их писале банке, како би била олакшана могућност да се грађанима узму некретнине уколико не буду у стању да плаћају кредите. Расправу је обележила полемика шефа посланика ДС Борислава Стефановића са министром финансија Душаном Вујовићем и посланицима СНС, преноси Танјуг. 

Министар Душан Вујовић је, представљајући посланицима нова законска решења, рекао да предложене измене Закона о хипотеци треба да доведу до реафирмације вансудског поступка намирења из вредности добијене продајом хипотекарне непокретности.

Вујовић је истакао да је то главни облик реализације, поготово у случају хипотекарних кредита на куће, на лизинг аутомобиле и сличне ствари.

"Пракса је да то у свету углавном уопште не иде на суд, него се решава вансудским извршењем на које сви пристају у прехтодној фази добијања тих инструмената", рекао је Вујовић.

Министар је навео да се новим законским решењима експлицитно наводи да хипотекарни поверилац има права на вансудску извршну хипотеку и да може своје намирење да изврши било судским, било вансудским путем.

Према његовим речима, усвајањем предложених измена унапредиће се општи услови пословања на тржишту у Србији и обезбедити боља заштита свих кредитора и поверилаца, али и дужника.

"Дужници морају да буду у ситуацији не да им је хипотека уписана на силу и да су они робови, налазе се у дужничком ропству, него да тачно знају која права имају и на који начин могу да их штите", навео је министар финансија.

Према његовим речима, Србија ће моћи да привуче праве велике инвеститоре тек када област власништва, укључујући и хипотеке, уреди на начин који је уобичајен у свету.

Такође, омогућава се повериоцима, нарочито код удружених зајмова, да одреде једно лице које ће се старати о њиховим правима и обавезама и да се отвори један рачун на који иду сва средства од продаје хипотекарне вредности.

Повериоцима се омогућава и да бирају форму уговора, поготову у случају хипотеке, а Вујовић је додао да су конкуренција и трансапарентност кључни за реализацију овог закона.

Oштра полемика демократа и напредњака

Шеф посланика ДС Борислав Стефановић изјавио је да су предложене измене Закона о хипотеци писале банке и да држава води рачуна само о олигархији и крупном капиталу, на шта је министар финансија Душан Вујовић оштро реаговао, наводећи да Влада Србије није експонент банака, нити представник банкарске олигархије.

"Са индигнацијом одбијам такав речник. Нисам део ваше кампање, сачувајте то за медије, а не за парламент. Ми се бавимо последицама, не узроцима, овим законом решавамо проблеме који су се нагомилали током претходне власти", одговорио је министар Вујовић шефу посланика ДС.

Полемика је почела након што је Стефановић рекао да је држава брижна према кредиторима и да су у овој држави кредитори и банке "у свему света крава" и да то показује и предложени закон.

"Влада Србије, по мени, а то се види по овом закону, брине само о олигархији и крупном капиталу. Само причате о кредиторима, повериоцима, а не о дужницима. Банке су писале овај закон", рекао је Стефановић, додајући да власт наставља са ранијом праксом - да се банке спашавају парама грађана.

"Зашто настављате са том праксом? Недавно је дат кредит бизнисмену блиском власти, а сви знамо да нема шансе да се тај кредит врати, јер му је фирма у катастрофалном стању. Настављате са лошом праксом, дајете својим другарима кредите, олакшавате наплату хипооптекарних залога, а после то грађани плаћају", навео је Стефановић, који тврди да власт предложеним изменама апсолутно излази у сусрет захтевима пословних банака.

Министар је најавио да ће влада у наредна два-три месеца изаћи са планом решавања кредита који су у проблемима и да је тренутно у току процена квалитета активе банака, истичући да се нада да се ситуација са Развојном банком Војводине, Универзал банком и Агробанком више неће поновити у будућности.

Стефановићу је одговор стигао и од посланика СНС, који су подсетили да су управо демократе омогућиле узимање кредита без ваљаних гаранција, на пример у случају РБВ, Агробанке и других, а који су гарантовани "шупама".

Захтев за одржавање ванредне седнице, 12. у овој години, поднела је Влада Србије, која је затражила и да посланици премијеру и члановима његовог кабинета постављају посланичка питања.

Постављање посланичких питања, према Пословнику о раду парламента, предвиђено је сваког последњег четвртка у месецу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
22° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару