Читај ми!

Припремљен и четврти нацрт резолуције о Сребреници

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић каже за РТС да је припремљен и четврти нацрт резолуције о Сребреници. Србија ће тај нацрт добити у наредних неколико сати. Најновија верзија још је ближа руском тексту резолуције, незванично сазнаје РТС. Дачић констатује да је главни циљ британске резолуције да се проблем рата сведе само на Сребреницу.

У очекивању за сада последње верзије текста, Ивица Дачић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да се претходна, трећа верзија нацрта резолуције није разликовала много од иницијалног текста и додаје како се главна новина односи на део који се тиче Дејтона.

"Нама се чини да је генерално покушај Велике Британије да се људске патње на простору бивше Југославије сведу на један број жртава", напомиње министар иностраних послова.

Понавља да је проблематично то што се цео проблем рата своди на Сребреницу и пита се зашто није донета резолуција за 10 или 15 година Сребренице.

Дачић указује како у формалноправном смислу Србија није фактор који одлучује и додаје да наша земља није добила позив за седницу Савета безбедности, док је на седницу позвана БиХ која нема јасан став о питању резолуције.

"Ми се нисмо још изјашњавали о томе. Ми морамо најпре да знамо процедуру како функционише Савет безбедности. Јуче су поново око пет после подне по америчком времену одржане консултације на којима није било договора", каже Дачић.

Подсећа да Русија има свој нацрт резолуције, а истиче да је готова и четврта верзија текста резолуције коју ће Србија, како се очекује, ускоро добити.

Дачић сматра да постоји неколико могућих исхода о питању Сребренице – одустајање од резолуције, договор обе стране или да у вези са Сребреницом не буде сагласности.

Напомиње да би било добро или да се постигне суштински компромис или да се одустане од доношења резолуције.

У сваком случају, ситуација је конфузна јер се не зна исход, истиче Дачић и подвлачи да овакав приступ не доприноси истинском помирењу, јер распирује поделе и сукобе у региону.

Приштина одговорна за непостизање договора 

Говорећи о преговорима у Бриселу, министар Дачић напомиње да се за сада не зна када ће бити настављен дијалог, али да је очигледно да пауза неће бити дуга, као што се очекивало, јер наши преговори о чланству зависе од дијалога.

Подсећа да је јасно како је Приштина одговорна зато што није дошло до договора, јер није било жеље да се направи искорак.

На питање да ли очекује да буде притисака, Дачић каже да уколико треба да буде некаквих притисака, онда то треба да буде на приштинској страни.

"Свако ко мисли да ће притиском на Београд нешто постићи, заборавља да су се ствари у Србији умногоме промениле и да Србије није она страна која вара за столом", закључује Дачић.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
22° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару