Стојановић и амерички конгресмен о формирању ЗСО

Заменик премијера Косова Бранимир Стојановић рекао је после састанка са америчким конгресменом Елиотом Енгелом да су разговарали о свим темама које данас највише интересује, али и притискају Србе на Косову.

Стојановић је новинарима у Приштини казао да је са америчким конгресменом разговарао о дијалогу Приштине и Београда у Бриселу, формирању Заједнице српских општина (ЗСО) као и о безбедоносним питањима која оптерећују живот Срба на Косову, преноси Бета.

"Верујем да је током састанка изречено много тога што Елиот до сада није чуо и да ће сада имати мало другачију слику о нашем животу и о нашим проблемима. Исткао сам да је за нас централна тема формирање ЗСО и надлежности које ће та заједница имати. Рекао сам да ми инсистирамо да то буду извршна овлашћења и да у областима које су данас кичма нашег живота, од образовања, здравства до просторног и руралног планирања и економског развоја, да то буде нешто што је у нашој надлежности и да у томе задржимо ексклузивно право", појаснио је Стојановић.

Он је рекао да верује да је амерички конгресмен био изненађен одређеним подацима када је чуо током састанка, као на пример, како су се доносиле одлуке у прошлости, што у судовима, што у неким установама.

"Елиот је подржао све оно што је изречено, а то је да ми као народ овде на Косову треба да остваримо сва своја права и да уколико било ко другачлије говори, или другачије ради није у праву, као и то да ће заправо постојати пуна подрша у томе да се Срби осећају нормално и да остварују сва своја права. Да овде равноправно са свима осталима граде своју будућност", рекао је Стојановић.

Он је оценио да је у последњој рунди разговора Београда и Приштине у Бриселу било помака нарочито у вези телекомуникација и нагласио да је важно да се, пред неку наредну рунду дијалога, заврши прича око Специјалног суда.

Према његовој оцени тиме што би се у Приштини завршила прича око формирања Специјалног суда и преговарачке делегације би биле много релаксираније да доносе неке нове одлуке које су итекако важне. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
22° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару