Читај ми!

ДС: Ставити ван снаге решења о порезу на имовину

Демократска странка затражила је од власти у Београду да хитно стави ван снаге пореска решења на имовину из ове године и да се тај порез рачуна по правилима из 2014. године.

"Морамо хитно да реагујемо и зато предлажемо градоначелнику Београда да се хитно обуставе решења која су донета 2015. године и да се порез на имовину рачуна као што је био случај 2014. Тиме бисмо спречили да грађани ове године дефинитивно банкротирају”, рекао је на конференцији за новинаре у Скупштини Србије посланик те странке Балша Божовић, преноси Танјуг.

Божовић је градску управу упитао како је могуће да порез на имовину у 2015. години буде виши него 2014. године, ако се зна да је стопа пореза и висина стопе амортизације на непокретности коју утврђује град остала непромењена.

Божовић тврди да је нетранспарентним зонирањем цена квадрата у Београду вештачки увећана и да је тиме порез отишао "у неповрат", а да грађани, поред осталих поскупљења, немају новац за додатне намете.

Посланица те странке Наташа Вучковић најавила је да ће демократе у септембру предложити измене Закона о порезу на имовину, којим ће, поред осталог, предвидети смањење пореских стопа, увођење јединственог процента пореског кредита, односно умањења по основу чињенице да власник непокретности живи у њој, као и да се уважи број чланова домаћинства који живе у једној непокретности.

"Не може се оваквим радикалним неолибералним методама, у тренутку огромне економске кризе, додатним наметом обезвређивати имовина и смањивати животни стандард", рекла је Вучковићева, додајући да је огроман број грађана очајан због увећаних пореза на имовину.

Усвајањем решења која предлаже ДС, како је навела Вучковићева, били би испоштовани и Уставом загарантовани принципи да порез мора бити подношљив и у складу са економском снагом обвезника и да сваки грађанин има право на мирно уживање своје имовине.

Конференцији ДС у Скупштини Србије присуствовало је и неколико грађана, који су, како су навели, оштећени најновијим пореским решењима за имовину, међу којима је била и једна жена којој је порез са 30.000 динара повећан на 210.000 динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
22° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару