Читај ми!

Мустафа: Имовина на Косову је косовска

Косовски премијер Иса Мустафа каже да са Србијом не може да разговара о имовини и предузећима на Косову јер су, како тврди, она косовска, да су ставови две стране о енергетици веома удаљени, а да је договор о телефонском позивном броју практично постигнут.

Мустафа сматра да тврдње да је инвестирала у имовину на Косову, Србија треба и да аргументује. У интервјуу за радио Дојче веле, Мустафа каже да је "српска делегација у Бриселу отворила много проблема у вези са имовином о којима се не може дискутовати", преноси Танјуг.

"Уставом Косова и Резолуцијом 1244 обезбедили смо да сва имовина која се налази на територији Косова припада Косову. 'Електропривреда Србије' је деловала на северу Косова, али је деловала илегално", тврди Мустафа.

Упитан да ли је оптимиста у погледу постизања споразума Београда и Приштине, Мутафа каже да је постизање споразума о слободмом кретању на мосту преко Ибра врло близу.

"Српска страна више тактизира око одлагања споразума него што за то има аргументе", рекао је Мустафа и додао да се може рећи да је споразум о позивном броју већ постигнут.

Додао је да обе стране желе да сви споразуми одједном буду потписани. Косовска делегација инсистира да споразуми буду потписани у пакету са споразумом о Заједници српских општина, коју Албанци називају асоцијацијом, споразум о енергетици и о отварање моста преко Ибра.

Мустафа, међутим, тврди да су ставови Београда и Приштине о енергетици веома удаљени.
Оценивши да је последња рунда дијалога била веома напорна и тешка, косовски премијер је казао да је питање Заједнице српских општина "врло осетљива област", и да је потребно много пажње како не би била, како је рекао, формирана трећа власт на Косову јер би то било супротно косовском уставу и законима.

Сматра да Заједница српских општина не треба да има извршну власт нити да игра улогу централне власти.

"Треба пронаћи модус који би задовољио потребе општина са већинским српским становништвом и који би био у складу са Бриселским споразумом из 2013. године. Али, треба омогућити да централна и локална власт имају јасна овлашћења како не би долазило до међусобних сукоба. Ту смо имали много потешкоћа да се усагласимо са српском делегацијом", рекао је Мустафа.

Косовски премијер, додуше, каже да српска страна није експлицитно поставила захтев о извршним овлашћењима ЗСО, али да се то јасно види из разговора о тој теми. "Нисмо се сложили с тим и немамо уставног простора за тако нешто. Асоцијација треба да подржава рад општина, промовише демократију и њихов развој у области образовања, здравства...", рекао је Мустафа.

Упитан који су разлози због којих се мост преко Ибра не отвара, Мустафа је рекао да за то нема никаквог оправдања.

"Мост би прво могао да се отвори за кретање грађана, а касније и за пролаз возила. Нисмо постављали услове како ће се кретати возила у северном делу Митровице јер је то локално питање. Али, важно је да се отвори пут и да људи могу да се слободно крећу", рекао је Мустафа.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 22. јун 2024.
35° C

Коментари

Izbor
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
А фудбал?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?