Љајић: Добар договор о телекомуникацијама са Приштином

Министар за телекомуникације Расим Љајић изјавио је да је Србија направила добар договор у области телекомуникација са Приштином јер ће "Телеком" добити лиценцу за рад на Косову, а позиви између грађана Србије и Косова се неће тарифирати као међународни.

"Према томе, верујемо да смо направили добар договор у датим околностима и очекујемо да ће он бити потписан оног тренутка када се постигне договор пре свега о Заједници српских општина", рекао је Љајић Танујгу.

"За грађане је битно да се њихови позиви са Косова неће тарифирати као међународни, већ као локални позивни бројеви", прецизирао је министар.

То, како је навео, значи да ће сви који живе на Косову окретати позивни 011 за Београд, као и до сада, што важи за све позиве из Србије ка Косову.

Прецизирао је и да је договорено да се за Косово успостави међународни троцифрени број који ће се водити у Међународној унији за телекомуникације као "географски код" са чим се сагласила Србија.

"Без сагласности Србије, то је било немогуће учинити зато што су то принципи и стандарди Међународне уније за телекомуникације и и зато што троцифрене међународне позивне бројеве могу да имају само државе чланице УН, а Косово то није", рекао је он.

Заузврат, Љајић каже да ће "Телеком" добити лиценцу за рад мобилне телефоније која ће важити до 2017. године и добиће лиценцу која ће важити на територији целог Косова за фиксну телегонију.

"Формираће се ћерка фирма Телекома на Косову где ће сва имовина на Косову припасти тој новој ћерци фирми, односно компанији, а то је све важно јер ће увећати вредност Телекома пред предстојећу приватизацију", закључио је Љајић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 22. јун 2024.
35° C

Коментари

Izbor
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
А фудбал?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?