Читај ми!

Британци изменили резолуцију о Сребреници?

Премијер Александар Вучић потврдио је да му је уручена нова, измењена варијанта британске резолуције о Сребреници, у коју су унети елементи руске резолуције.

Александар Вучић је рекао да није стигао да прочита достављени предлог резолуције.

"Рекли су ми да је стигла, само сам добио две реченице, нисам стигао да је погледам, буквално сам видео само насловну страну", рекао је Вучић одговарајући на питања на конференцији за новинаре после седнице влада Србије и Мађарске у Будимпешти.

Премијер каже да ће врло пажљиво проучити текст резолуције и додао да је мало реално да иде у Савет безбедности УН у Њујорку 7. јула, кад се о њој буде расправљало, јер у Србију стиже канцеларка Немачке Ангела Меркел.

Вучић је новинарима у Будимпешти, одговарајући на питање да ли сада може да се говори о победи Србије будући да је најновији предлог заправо трећа верзија резолуције, одговорио да не може тако да се каже.

"Радимо свој посао, пажљиво ћу проучити текст, па ћемо имати нашу реакцију", рекао је Вучић.

Додао је да би, уколико буде било техничких могућности, можда и отишао на седницу СБ УН, али је додао да је то веома тешко јер Меркелова 8. јула долази у Србију.

Због тога, сматра, није баш реално да оде у СБ УН, али истиче да Србија ради оно што може да заштити своје интересе.

"Пажљиво ћу проучити тај текст", рекао је Вучић и објаснио да је текст стигао у Министарство спољних послова, да га је лично добио у путу и да му то нису уручили Мађари, нити имају везе са тим.

За сада се зна да је нови британски текст донекле ублажен и да садржи поједине елементе руске резолуције којом се осуђују сви злочини почињени у некадашњој СФРЈ. Ипак, и даље се наглашава да геноцид у Сребреници не сме да се негира. 

У првој варијанти, британском резолуцијом је осуђен злочин почињен над Боšшњацима у Сребреници, који је означен као геноцид.

Руском резолуцијом осуђују се "најтежи злочини који забрињавају међународну заједницу као целину, а који су почињени током сукоба у бившој Југославији над особама различитог етничког порекла и вероисповести".

Београдски Блиц сазнаје да је у новом тексту ублажен део на који је премијер Вучић имао примедбу, а који се односио на сексуалне злочине, преноси Танјуг. У новом тексту британске резолуције сада пише да су сексуалне злочине чинили сви учесници у конфликту, а наглашено је да постојање геноцида не сме да се негира.

Сарајевски медији су објавили изјаву амбасадора Велике Британије при УН Метјуа Рајкрофта да Лондон неће повући свој нацрт резолуције о Сребреници без обзира на то што је Русија предложила своју верзију нацрта.

Рајкрофт је у писаној изјави Дневном авазу навео да Уједињено Краљевство ради на резолуцији која ће бити "у спомен жртавама геноцида у Сребреници и оних који су пропатили на свим странама у рату".

"Она треба да охрабри даље кораке према помирењу у БиХ. Резолуција ће афирмисати нашу одлучност да спречимо геноциде, злочине против човечности и ратне злочине", тврди британски амбасадор при УН.

Три могућа сценарија 

Аналитичари сматрају да је нови текст покушај да се усагласе две резолуције, руска и британска, како би се избегла могућност да нека од сталних чланица Савета безбедности уложи вето.

"Сама чињеница да је Британија изменила значи да није било сагласности у Савету безбедности. Сада ће се ићи на додатне консултације да се усагласе две резолуције и од њих направи једна, или ће се појединачно гласати за обе, а у том случају ће друга страна уложити вето", сматра бивши амбасадор Душан Спасојевић.

Ипак, аналитичари истичу да је мало вероватно да се ставови Британије и Русије усагласе, јер Британија и даље инсистира на геноциду у Сребреници, а Русија на осуди свих злочина. У таквој ситуацији могуће је да се неће гласати ни о једној резолуцији, већ ће тачка бити стављена председничким саопштењем чији ће садржај бити прихватљив за све.

"Они ће вероватно избећи да заоштре односе на једном питању које је релативно минорно да се не би угрожавале шансе за разговор о другим питањима. Највероватније да ће или покушати да једни друге надмудре, или да одустану од саме конфронтације и да се извуку председничким саопштењем које спасава образ свима и купује време да се то питање стави на дневни ред у неком другом тренутку", каже дипломата Владислав Јовановић.

Дачић писао Савету безбедности 

С друге стране, београдске Новости пишу да је шеф српске дипломатије Ивица Дачић јуче упутио писмо Савету безбедности у којем позива чланице тог тела Уједињених нација да не гласају за британску резолуцију о Сребреници.

Србија сматра да би усвајање те резолуције било штетно и могло да дестабилизује регион, наводи се у писму.

У писму у које је тај лист имао увид, Дачић пише да би усвајање британске резолуције о Сребреници било непотребно, штетно и изавало би несагледиве и дуготрајне негативне последице по процес стабилизације у БиХ, али и на простору читавог Западног Балкана.

Дачић наглашава да се Западни Балкан суочава са новим безбедносним изазовима, ризицима и претњама на које лидери народа региона треба да пронађу нове одговоре.

"Међутим, нацрт ове резолуције који је изразито лоше осмишљен и темпиран, прошлошћу се бави на начин који не помаже у суочавању региона са потребама садашњости и будућности и неће допринети да се процес сарадње и помирења охрабри, ојача, олакша и убрза", навео је Дачић.

Указао је да о томе најбоље сведоче страсти које је у региону изазвала сама најава "подношења овакве неизбалансиране резолуције, без одговарајућих транспарентних консултација са свим заинтересованим странама".

Дачић у поруци наглашава да Србија одаје пошту свим жртвама сукоба на простору бивше СФРЈ и да је чврсто уверена да наша сећања о активности чији је циљ да се прошлост не заборави треба да буду искључиво у функцији помирења и промоције регионалне сарадње и добросуседства.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 22. јун 2024.
35° C

Коментари

Izbor
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
А фудбал?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?