Читај ми!

Орбан: Зид изнуђен потез, није уперен против Србије

Подизање зида на српско-мађарској граници није усмерно против Србије, већ да би се спречио илегалан прелазак границе, рекао је премијер Мађарске Виктор Орбан на конференцији за новинаре са премијером Александром Вучићем. Развијена Мађарска предуслов за исту такву Србију, каже Вучић. Међутим, додаје да није пријатна најава Мађарске о подизању зида. Потписана четири споразума.

Премијер Вучић је оценио на конференцији за новинаре са мађарским премијером Виктором Орбаном да су односи Србије и Мађарске најбољи у новијој историји две земље, и поручио да је очување стабилности приоритетни интерес Србије. Најавио је да ће две земље заједно радити на решавању проблема повећаног броја миграната.

Вучић је рекао да се Србија суочава са великим проблемом због повећаног броја миграната и да за нашу земљу није пријатна најава да ће Мађарска подићи зид на граници.

Додао је да је с Орбаном отворено разговарао о мигрантској кризи и да је јасно да Мађарска не подиже зид због Србије већ да би заштитила своје интересе и државну територију, као и да две земље имају пријатељски однос.

Нажалост, каже премијер, ти грађани су у најмању руку прешли бар једну границу једне земље ЕУ, и Македонију, а Србија је или трећа или четврта земља на њиховој рути.

"Они углавном немају никаква документа, нико их нигде није забележио, па ми се чини да ће на Србији сада бити велики терет. Ми смо захвални свима који хоће да нам помогну. Ја сам скептик по питању да могу да се зауставе људи који негде желе да оду, али ако су ти бројеви такви да ми очекујемо милионе људи који ће да долазе, онда морам да кажем да морамо да нађемо заједнички механизам како да тај проблем третирамо", додаје Вучић.

Према његовим речима, две земље ће заједнички деловати и на граници према Македонији и да верује да ће успети да заштите основне вредности.

Вучић је рекао да ће Србија у наредном периоду поступати у складу са европским законодавством и наставити сарадњу са Мађарском, Аустријом и Немачком, и додао да Србија и Мађарска не желе да покваре добре односе и истакао да је у њих много уложено.

"У добрим временима је лако имати добре односе, а у тешким временима је добро имати пријатеље у комшилуку", рекао је Вучић и захвалио Орбану на коректним односима.

Орбан је, на конференцији која је одржана после заједничке седнице влада, рекао да су између Србије и Мађарске добри односи чије је очување у интересу оба народа, а подизање зида оквалификовао је као "изнуђени потез".

"Није реч о питању избеглица, већ о једном новом процесу покретања великих народних маса. Мађарска ће настојати да у сарадњи са својим суседима предузме адекватне мере. Сада смо у ситуацији да маса људи долази, а земље у западној Европи желе да људе који су доспели врате нама, због чега имамо притисак и са југа и са запада", рекао је Орбан.

Према његовим речима, подизање зида не значи затварање границе са Србијом, већ само спречавање илегалних прелазака.

"Тај корак се не односи на Србију и није усмерено ка српском народу, јер ћемо поставити нове легалне граничке прелазе и проширити их. Тражио сам од Вучића да ме разуме и поручио му да има наше гаранције да те мере (подизање зида) нису усмерене према Србији, јер је Мађарска заинтересована за мир", поручио је Орбан.

Како каже, Мађарска жели да отвара и проширује прелазе са Србијом али само оне легалне. "Радо ћемо прихватити сваког ко жели да дође у Мађарску законским путем, али ако дођете у Мађарску морате да поштујете наше законе", наглашава Орбан. 

О најважнијим питањима висок степен сагласности

Осим о зиду у Будимпешти се разговарало и о другим темама. Премијер Вучић је рекао да Србија жели да унапређује односе са Мађарском, за које је оценио да су најбољи у новијој историји, као и да је о најважнијим питањима постигнут висок степен сагласности.

Вучић је рекао да је на заједничкој седници влада две земље, поред мигрантске кризе, било речи о заједничким инфраструктурним пројектима, енергетици, економским улагањима.

"О свим важним питањима постигли смо веома висок степен сагласности", рекао је Вучић.

Напомињући да је за Србију изградња брзе пруге Београд–Будимпешта од кључног значаја и да ће наша земља бити спремна да крене у њену изградњу већ пре краја године, Вучић је рекао да је било речи и о изградњи пруге Баја–Сегедин–Суботица, отварању пловног прелаза на Тиси, и прелаза на граници Србије и Мађарске.

Говорећи о енергетици, премијер Србије је изразио захвалност Влади Мађарске јер подржава да гасовод "Турски ток" прође кроз Србију.

"Данас сам се уверио да су постојале идеје у којима су неки желели да избегну Србију и ми кажемо велико хвала Влади Мађарске што је подржала Србију и што Мађарска жели да добија гас и из смера југа и правца Србије", рекао је Вучић.

Премијер је рекао и да су мађарске компаније заинтересоване за приватизацију 35 српских предузећа, као и да је договорено да се нађе успешна компанија из Србије која би улагала у Мађарску.

"Желимо да видимо мађарске компаније у целој Србији, не само на северу и мислим да смо успели да ту врсту договора постигнемо", рекао је Вучић.

Две земље су се сагласиле, како је навео, да је очување стабилности у овом делу Европе најважније и да међусобно треба да се подржавају и сарађују у различитим пројектима.

"Успешна, богата и развијена Мађарска значи предуслов за исту такву Србију. Проблеме из прошлости треба оставити у прошлости и на њу гледати са пажњом, али са мање емоција и страсти, а треба се окренути ономе што две земље могу заједно да ураде у будућности", закључио је Вучић.

Премијер Мађарске рекао је да се нада да ће пруга Београд-Будимпешта бити завршена у најскоријој будућности и да је неопходна јер ће поднети велико оптерећење и путника и робе.

Потписана четири споразума

После заједничке седнице, владе Србије и Мађарске у Будимпешти потписале су четири споразума из области инфраструктуре, спољних послова, европских интеграција и просвете.

Премијери Александар Вучић и Виктор Орбан потписали су Изјаву о намерама о свеобухватном развоју инфраструктурних веза између Мађарске и Србије.

Шефови дипломатија су потписали Меморандум о разумевању и сарадњи између министарстава спољних послова.

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић потписали су измену амандмана Меморандума о подршци ЕУ интеграцији Србије.

Програм сарадње у просвети, науци и култури између Србије и Мађарске у периоду од 2015. до 2017. године потписали су министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић и министар за социјалну политику Мађарске Золтан Балог.

Уочи заједничке седнице премијер Србије је разговарао са председником Мађарске Јаношем Адером.

Вучић је рекао да се нада да ће заједничким деловањем успоставити превентивне мере за сузбијање мигрантске кризе.  

Председник Адер је нагласио да ни Србија ни Мађарска нису криве за насталу ситуацију, али да морају да раде на заштити својих државних територија у процесу велике сеобе народа који се дешава у свету.

Како је саопштила владина Канцеларија за медије, теме разговора српског премијера и председника Мађарске биле су и билатерални односи двеју држава, процес евроинтеграција, сарадња у области енергетике и пројекат реконструкције и модернизације пруге Београд–Будимпешта.

Уочи седнице влада састали су се и министри спољних послова две земље.

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто рекао је да је због притиска имиграната без преседана подизање физичке баријере императив.

Дачић је рекао да се Србија апсолутно и снажно противи таквој огради, упоредивши је са Берлинским зидом.

Мађарско-српски бизнис форум

У Будимпешти је одржан мађарско-српски Бизнис форум на коме је Вучић поручио да су мађарски инвеститори добродошли у Србију и да нигде у региону не постоји земља која може да понуди боље услове иностраним инвеститорима.

Како је саопштила владина Канцеларија за сарадњу са медијима, Вучић је истакао да су потенцијали Србије велики али неискоришћени и обавестио мађарске привреднике о законским и економским реформама које је Србија спровела.

Форум су отворили српски премијер и његов домаћин, премијер Мађарске Виктор Орбан.

Форум је окупио 140 компанија две земље, заинтересованих за учешће на српском и мађарском тржишту.

Отварајући форум, министар спољних послова Петер Сијарто истакао је да билатерална сарадња никада није била боља и ефикаснија, и да се ефекти тога виде на економском пољу.

Премијер Орбан је истакао да су две земље испуниле све услове како би и једна и друга биле занимљиве за инвеститоре.

Вучић је посету Мађарској завршио полагањем венца на Тргу хероја у Будимпешти.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 22. јун 2024.
35° C

Коментари

Izbor
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
А фудбал?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?