Ђурић: Приштина незаинтересована за договор

Директор канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић каже за РТС да за три године преговора није виђено такво понашање приштинске стране у Бриселу. Приштина одбила договоре о телекомуникацијама и ЗСО. Србија спремна да настави преговоре, али за сада без тачног датума за наставак дијалога у Бриселу, напомиње Ђурић.

Марко Ђурић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је Приштина незаинтересована да се постигне договор и да је у једном тренутку изгледало као да ће разговори бити прекинути.

"Заиста за три године, нисмо видели такво понашање Приштине. Била је видљива потпуна незаинтерсованост за договор. После инститирање посредника да се дође до договора, разговори су, ипак, настављени. У једном тренутку изгледало је као да Приштина жели да напусти разговоре, и на крају они су, ипак, нашли изговор да не прихвате документ", истиче Ђурић.

На питање како тумачи изјаву Исе Мустафе да је постигнут договор о све четири "вруће" теме, Ђурић указује да је то у политичком смислу неодговорно, али да је, ипак, део приштинске тактике.

"Тачи и градоначелник јужне Косовске Митровице Агим Бахтири су у једном тренутку рекли да је постогнут договор о мосту, а ми смо се нашалили да је могуће да су се њих двојица договорили", каже Ђурић подвлачећи да о мосту још увек нема договора и да су преговори толико деликатни да само једна реч одлучује како ће живети Срби на Косову.

Када је реч о Заједници српских општина Ђурић понавља да су међу ставкама које су обезбеђене те да Србија може директно да улаже у ЗСО и да приликом улагања буде изузета од пореза и такси, да има извршно веће као и да има свој савет у које би ушли сви утицајни Срби са КиМ.

Ипак, Ђурић понавља да тек када документ буде потписан о томе ће моћи опширније да се говори.

Приштина не пристаје на договор, они твдрде да желе за Србе нека права, али се у пракси види да то није тачно, подсећа директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Говорећи о теми телекомуникација, Ђурић указује како могу да буду задовољни како су текли разговори о овој теми.

Подсећајући да је тема телекомуникација отворена већ пет година, Ђурић указује како је планирани договор тај да Косово буде корисник географског кода Србије, док ће "Телеком Србије" добити пуну лиценцу за фискну и мобилну телефонију.

Понавља да неће бити међународних тарифа, и да неће бити бирања посебног позивног броја за Косово, док је за јужну покрајину обезбеђен и посебан дигитални спектар.

Ђурић закључује како је Србија спремна да настави преговоре и да има све папире испред себе, али да од српске стране не зависи наставак дијалога, јер како каже, разговори нису стали нити пропали због нас.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 22. јун 2024.
35° C

Коментари

Izbor
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
А фудбал?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?