Кирби: ЕУ добра за Србију

Амбасадор САД у Београду Мајкл Кирби оценио је да је добро што Србија напредује на путу ка ЕУ, јер је чланство могућност да има добре односе са суседима.

Кирби је, говорећи полазницима едукативног менторског програма за младе студенте менаџере Америчке привредне коморе у Србији, рекао да је живео у више земаља ЕУ, које су између себе имале несавршене односе, који су се променили уласком у Унију, преноси Танјуг.

"Када уђете у ЕУ то је могућност да имате боље односе са суседима. Граница између Француске и Немачке готово да више не постоји. То је у интерес Србије, и наравно и нашем", поручио је Кирби.

Амбасадор САД је рекао да види да је Србија заинтересована да има добре односе са суседима и да у томе напредује, што показују дела у односима са Албанијом, Мађарском, Босном и Херцеговином, као и Хрватском.

Што се БиХ тиче, Кирби је оценио да су односи далеко бољи него што су били, указујући на чињеницу да је српском премијеру прва посета била управо Сарајеву.

Такође је истакао да су односи са Хрватском, и поред свих трзавица, данас бољи него што су били раније.

Кирби је, с тим у вези указао и на дијалог Београда и Приштине.

Према његовим речима, Београд је град у који желе да дођу људи из суседства, додајући да је то космополитиски град који сваког треба да дочека добродошлицом, јер је то и у интересу привреде.

Говорећи о свом раду у Србији, Кирби је рекао да му је задатак да говори шта би било добро за земљу, и да је, када је дошао, покуша да ради на побољшнају односа са САД, који нису, када је ступио на дужност, били у сагласности са дугом традицијом добрих односа, који су постојали чак и за време комунизма.

Амбасадор САД се осврнуо и на проблем беле куге, рекавши да покушава да уверава да је неопходно створити такву економску ситуацију повољну младима да се осећају да имају будућност у Србији и ставрају породице, јер је пад наталитета лош по земљу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије