Читај ми!

Тачи очекује договор Београда и Приштине

Хашим Тачи, косовски министар иностраних послова, уверен је да ће у дијалогу Београда и Приштине бити решена спорна питања и потписан споразум о телекомуникацијама и енергетици, као и о формирању Заједнице српских општина.

Хашим Тачи се у изјави бечком дневнику Стандард заложио за успостављање суда који би требало да расветли оптужбе против бораца ОВК, преноси Танјуг.

"Питање није да ли ће суд бити формиран или не. Већ се ради о техничким детаљима како да добијемо закон. Парламент и влада раде на превазилажењу тих детаља", рекао је Тачи.

Седам посланика Демократске партије Косова прошлог петка гласало је против промене Устава.

Тачи је рекао да ће разговарати са својим посланицима и понудити гаранције на теме које они доводе у сумњу, како би осигурали да уставни предлог буде прихваћен.

Поводом данашње рунде дијалога у Бриселу, Тачи је изразио очекивање да ће електромрежа на северу Косова бити предата у руке косовске администрације.

Стандард оцењује да је мало примењено од договора у априлу, пре две године када су се Београд и Приштина договорили о интеграцији већински Србима насељеног севера Косова.

Лист наглашава да је и косовска страна одуговлачила процес, између осталог у питању је почетак преговора ЕУ са Србијом.

Пре 8. јула, када немачка канцеларка Ангела Меркел треба да посети Београд, како истиче Стандард, треба да се постигне нови споразум. Међутим о садржају су још многа питања отворена.

Виши истраживач Аустријског института за спољну политику Ведран Џихић очекује да ће због тога пре лета бити договорен само "благи споразум" са дугим роковима.

"Нешто ће морати да презентују јер је и ЕУ потребан успех", нагласио је Џихић.

Стандард указује да је шкакљиво пре свега успостављање Заједнице српских општина, јер се Приштина плаши да би она, ако добије извршна овлашћења, могла угрозити целовитост Косова, док Србија инсистира на тим надлежностима.

Економски је битно и језеро Газиводе, које се налази на територији централне Србије и Косова, додаје дневник указујући да је Београд против потпуне интеграције електрана на језеру под косовску администрацију, зато што би тиме снабдевање Срба на северу Косова зависило од Приштине.

Нерешено је и питање Парка мира, указује лист, додајући да позитивније делује област телекомуникације, а и договорено је укидање скупих осигурања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи