Мање одборника, више политичке трговине

Од како су посланици и чланови Акционог тима почели да разматрају могућности за измену политичког система, једна је тема о којој се готово сви слажу. Потребни су нам ефикаснији и ако је могуће јефтинији парламенти. Међутим, идеја о смањењу броја посланика не може се лако прелити на локалне скупштине, верују поједини градоначелници.

Како да се дође до ефикаснијег локалног парламента питање је које се наметнуло од када је започет процес реформе политичког система.

"Немогуће је да се само на једном нивоу смањи број посланика а да остали део задржи исти број посланика односно одборника тако да је сасвим извесно ако се у држави Србији буде реализовао овај процес политичких промена да ће се то одразити и на број одборника у скупштини градова и општина", каже градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Општине са великим бројем насељених места заступају тезу да би свако веће место морало да има свог представника у локалном парламенту. Мање им је важна политичка припадност.

"Ако гледате с друге стране да одборнике бирамо по пропорициналном принципу и ако ће они увек само безусловно да поштују оно што се у странкама донесе, онда можете да уместо 45 одборника у Вршцу имате и 10. Потпуно ћете исто функционисати", каже председник општине Вршац Чедомир Живковић који је изабран са листе "Покрет Вршачка регија европска регија".

У престоници најављују смањење броја одборника за 40 одсто, тако ће Београд уместо 110 имати 65 одборника. У истој пропорцији смањивао би се број одборника у градским општинама. Ипак, ефикасност не зависи од величине парламента, сматрају поједини градоначелници.

"Једино што ми пада на памет је да се овим проблемом баве они који се баве прекомпоновањем власти па имају проблема када требају купити велики број одборника у локланим скупштинама, па у будућност желе да смање своје корумптивне трошкове тако што ће смањити број одборника у локланим скупштинама", каже председник Општине Параћин Саша Пауновић.

Смањење броја одборника растеретило би локални буџет али би довело и до мање заступљености странака, оцењују аналитичари.

"С друге стране би се смањио али не и елеминисао простор да кажем за одрјеђене прелетаче с једне стране а с друге стране би им поваћало цену у трговинама посланицима и одборницима. Међутим то је нешто што се помиње последњих  десет, петнаест година", сматра аналитичар Владимир Пејић.

Мањи број одборника користио би већим странкама а мањим странкама би се смањила могућност уласка и у локални парламент чиме би им слабила и политичка моћ у локалним скупштинама.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи