Читај ми!

Посланици за неформалне парламентарне групе

Посланици српског и косовског парламента нагласили су значај неформалних окупљања, како би се разменила мишљења и утврдиле могућности за даљу сарадњу у нормализацији односа.

Посланици који су се састали у Приштини оценили су да би требало створити неформалну парламентарну групу, јер сматрају да је упркос различитим ставовима разговор неопходан и да може да допринесе решавању проблема обичних људи, јавља Танјуг.

Члан СНС-а и посланик у Скупштини Србије Крстимир Пантић рекао је да су парламентарци имали различита схватања нормализације односа, али да је разговор неопходан.

"Састанак је протекао у конструктивној атмосфери, обе стране су се држале својих ставова. Ми инсистирамо на томе да Косово није независна држава, а Албанци да су процес независности заокружили и бојим се да ту нема много простора за компромис", оценио је Пантић.

Косовски посланици највише су причали о нормализацији односа између две државе, а најмање се причало о дипломама и темама из Бриселског споразума.

"Нико није поменуо питање формирања ЗСО. Нико није поменуо јучерашњу одлуку Скупштине Косова да не усвоји уставне амандмане како би се формирао специјални суд који би требало да суди за злочине почињене над Србима", указао је Пантић.

Посланик СПС-а у Скупштини Србије Бранко Ружић оценио је да су помирење и разумевање потребни региону.

"Сматрам да косовско друштво има много тога да научи од српског друштва. Размена мишљења на толерантан начин између парламентараца са Космета и из Србије је нешто што краси ове скупове и дотицање оних тема које су од животне важности за грађане", додао је Ружић.

Посланик "Српске листе" у косовском парламенту Слободан Петровић оценио је да треба уважити нову реалност која нас очекује и да се то не заврши само на оваквим састанцима.

И поред разлика у ставовима, српски и косовски посланици били су ипак сложни у томе да је потребно да се формира група сачињена од чланова оба парламента, како би се сами редовно састајали.

"Не желимо више да чекамо да нам дође нека организација са својим дневним редом него да ми унапред све договоримо и да видимо како можемо да допринесемо", рекао је Садри Ферати, представник Демократског савеза Косова.

"То би била неформална организација парламентараца скупштине Србије и Косова која може бити добар подстицај парламентарној дипломатији за решавање проблема обичних грађана", истакао је посланик у Скупштини Србије Јанко Веселиновић.

Група за сарадњу би, како је рекао, требало да почне да ради и због тога што брже тече нормализација односа између обичних људи него политичара, што није уобичајено.

Било је речи и о признавању диплома.

"Зашто неко ко је завршио факултет у Приштини не би могао да се запосли у неком граду из Србије и обрнуто", упитао је Веселиновић.

На дневном реду трећег састанка представника парламента Србије и Космета у организацији Савета за инклузивно управљање, нашле су се теме у вези са Бриселским споразумом, али и питање несталих, признавање диплома, развојни фондови за север и улагање у општинама са већински српским становништвом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи