Дачић: Не тражимо вето на резолуцију

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да Србија не тражи вето на резолуцију о Сребреници која треба да се нађе пред Саветом безбедности Уједињених нација, али да ће све земље бити обавештене о ставу да тај документ не доприноси помирењу у региону.

"Све што се ради на том пољу, не треба да буде контрапродуктивно, већ да подстакне даљи процес регионалног помирења", рекао је Дачић новинарима у Никинцима, преноси Бета.

Министар је рекао да је Влада већ обавестила сталне чланице Савета безбедности УН о том свом ставу, а обавестиће и остале земље.

Дачић је рекао да се чланице Савета безбедности још консултују о тој резолуцији коју припрема Велика Британија.

Говорећи о проблему са мигрантима, Дачић је рекао да све већи број миграната из ратом захваћених подручја захтева јединствен одговор читаве Европске уније и да је у том погледу Србији потребна помоћ.

"Ми чинимо све што је у нашој моћи и стално пратимо ситуацију", рекао је Дачић, коментаришући одлуку Мађарске да због миграната подигне ограду дуж границе са Србијом.

Дачић је рекао да то подсећа на нека стара времена, али да одлука Мађарске није усмерена против Србије и билатералних односа две земље, већ је њен покушај да реши проблем.

"Ипак јефтиније би било да смо увели јединствени електронски надзор на границама, него прављење ограде", казао је Дачић.

У селу Никинци код Руме одржана је конференција за новинаре Комесаријата за избеглице поводом пројекта Регионалног стамбеног збрињавања.

Шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт који је тим поводом у Никинцима, сложио се с Дачићем у ставу да је питање миграната проблем свих земаља чланица ЕУ.

Девенпорт је најавио да ће због великог прилива миграната ускоро са земљама региона бити организован посебан састанак.

Девенпорт је рекао да је делегација ЕУ у сталном контакту с представницима Владе Србије, да прати стање и да настоји да помогне колико може.

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи