Читај ми!

"ЕУ треба да покаже да ли је за подизање зидова"

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да се Србија оштро противи подизању ограде између Србије и Мађарске и нагласио да је сада на Европској унији да покаже да ли је за подизање зидова или је против тога.

"Време је да се Европа изјасни да ли је Европа зидова прошлост или будућност. Ја сам мислио да је Берлински зид пао", рекао је министар Ивица Дачић на заједничкој конференцији за новинаре са шефом дипломатије Грчке Никосом Коцијасом.

Дачић је нагласио да су односи Србије и Мађарске добри и да питање миграната није питање ни за Србију, Мађарску или Грчку, већ за Европу.

Према његовим речима, Европа треба да покаже да ли овај простор Балкана третира као део ЕУ или као део омеђен зидовима.

"Не бих коментарисао како се то у прошлости звало", казао је Дачић.

Нагласио је да је Србија као жртва када је реч о том проблему и додао да Европа није имала велико разумевање када је Србија на тај проблем указивала, као ни спремност за финансијску помоћ за ефикаснију контролу границе.

Подсетио је да је као министар унутрашњих послова имао три састанка са колегама из Аустрије и Мађарске и да је тада предлагао заједничку контролу граница у зеленом појасу и електронски систем надгледања, али да Србија није имала средства за тако нешто, а да нам је захтев за добијање средстава из ИПА фондова за те намене одбијен.

"А сада имамо зидове", рекао је Дачић, који је и потпредседник Владе Србије.

Србија, истакао је, подржава све иницијативе које су део европске акције и спремна је да иницира одржавање регионалне конференције о том питању на којој би учествовали представници држава региона и ЕК.

Коцијас је рекао да Европа већ дуже времена има тај проблем, а да су на њега чудно гледали у Савету Европе када је, како је рекао, он у јануару скретао пажњу на тај проблем.

"Али проблеми су ту. Морамо да размислимо да ли су ратови у северној Африци изазвали те миграције. Не можемо да имамо делимичну сарадњу у Европи – да неки праве проблем, а да после кажу: ви то треба да платите", рекао је Коцијас.

Према његовим речима, политика према мигрантима захтева новац, а ако Европска унија жели да буде пример у свету, онда мора да покаже да је у стању да тај проблем реши.

"Ако остане овако као што је данас на Балкану, онда ће и друштва на Балкану постати ксенофобична и окренути се удесно", казао је шеф дипломатије Грчке и додао да Грчка подржава предлог еврокомесара за миграције Аврамопулоса.

"Очекујемо да североисточне земље ЕУ покажу спремност да се баве тим проблемом уместо да се подижу ограде", рекао је он.

Док се то не деси, додао је, потребна је сарадња на Балкану истакавши да Грчка подржава иницијативу о регионалној конференцији.

Он је нагласио да је за успех у решавању тог проблема потребна помоћ ЕУ и да ЕУ предузме све расположиве мере.

Он је потом скренуо пажњу на ситуацију у Египту, земљи са 100 милиона становника, од чега две трећине чине млађи од 18 година, без великих снова за живот у тој земљи.

"Ко жели да дестабилизује данас Египат, игра се са будућим ватрама миграција", рекао је Коцијас.

Коцијас је рекао да се Грчка посебно залаже за повратак миграната у земље из којих су дошли, али да у ЕУ томе није поклоњена велика пажња.

"На Балкану треба да се избегну међусобне свађе због тога што јаке европске земље не желе да користе све расположиве мере за решавање проблема миграната", рекао је Коцијас.

ЕУ – да, али и сарадња са Русијом

Дачић је рекао да Србија жели да постане чланица ЕУ, али и да има свестрану сарадњу са Русијом. "За Србију је неспорно да жели и да има сарадњу са Русијом. Свој положај не доводимо у ситуцију или–или. Желимо у ЕУ и да имамо свестрану сарадњу са Русијом и тако и радимо", рекао је Дачић.

Одговарајући на питање о сарадњи Србије и Грчке са Русијом, Дачић је подсетио да се Србија није придружила санкцијама САД и ЕУ против Русије.

"А размена између САД и Русије је прошле године порасла 30 одсто. Какве су то онда санкције", упитао је Дачић, додавши да Сједињеним Државама то нико не сме да помене.

"А ми смо увек криви јер смо мали", додао је он.

Дачић је указао да су Србима руски и грчки народ најближи и да то нико не може да промени.

Коцијас је навео да је Грчка чланица ЕУ, да жели сарадњу са светом на европски и демократски начин.

"Ми имамо иста права и обавезе као и било која друга чланица и спољна политика ЕУ мора да садржи и наше интересе. Не могу нам се стављати примедбе због сарадње са Русијом. Желимо ЕУ са отворним хоризонтима", рекао је Коцијас.

Са Коцијасом се састао и премијер Александар Вучић.  

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи