Одаловић: Тренутно се трага за 1.654 нестале особе на КиМ

На простору Косова и Метохије тренутно се трага за 1.654 нестале особе, међу којима је 535 Срба и осталих неалбанаца, изјавио је председник владине Комисије за нестала лица Вељко Одаловић, поводом обележавања 16. годишњице од отмица и убистава више од 50 цивила у Општини Исток у Метохији.

"То је огроман број, без обзира што смо ми решили више од 1.700 случајева. Нисам неко ко се тим резултатом поноси, али услови, околности и партнери са којима морамо да радимо су неко ко се не односи ни часно, ни одговорно, према овом послу", рекао је Одаловић на трибини "Тужно подсећање на невино страдале Источане јуна 1999. године", преноси Танјуг.

Свака указана локација у централном делу Србије је претражена, нагласио је Одаловић и додао да ће се владина Комисија за нестала лица према овом проблему односити одговорно, "јер је то цивилизацијско и хуманитарнио питање".

Председник Удружења породица косметских страдалника Наташа Шћепановић рекла је да злочини који су се додогодили на територији Општине Исток, по дивљаштву и безосећајности албанских терориста слични су многима који су се у то време дешавали на читавој територији КиМ.

"Оно што је неразумљиво и многима нејасно је чињеница да су се масовна и појединачна киднаповања, силовања, злостављања и присилни нестанци хиљада недужних српских цивила догађали управо у периоду када су мировне снаге Кфор и УНМИК преузели обавезу да заштите све житеље КиМ, без обзира на њихову националну и верску припадност", рекла је Шћепановић.

Она је истакла да Кфор и УНМИК, не само да нису стали у заштиту косметских Срба и неалбанаца, већ су, по изјавама и казивањима очевидаца, не штитећи жртве директно учествовали у злочинима.

"Стога наша је обавеза на 16. годишњицу страдања недужних источких цивила подсетимо домаћу и међународну јавност и опоменимо на чињеницу да су сви они животе изгубили само зато што су били Срби", поручила је Шћепановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи