Читај ми!

Изменама закона олакшан повраћај одузетог земљишта

Директор Агенције за реституцију Страхиња Секулић рекао је да ће измене Закона о враћању одузете имовине и обештећењу омогућити да 20.000 грађана ефикасније оствари своја права и поврати земљиште које им је одузето национализацијом.

Секулић је на првој јавној расправи у Београду похвалио измене и допуне Закона које ће, према његовим речима, значајно убрзати процес реституције, преноси Бета.

Наводи да је до сада поднето 76.000 захтева, односно да је у процесу реституције око 250.000 грађана, од чега су 10.000 захтеви за комасацију земљишта.

"Ове измене закона омогућиће да око 20.000 и 30.000 породица оствари своје право када је у питању повраћај земљишта", рекао је Секулић новинарима.

Секулић наводи да само пољопривредног земљишта у Војводини има четири пута више него захтева и да је сада велики посао пред Министарством пољопривреде чији органи треба да попишу имовину и парцеле.

Гордана Стаменић, чланица групе која је радила на изменама, поручила је да се изменама предвиђа враћање не само пољопривредног, грађевинског земљишта, већ и земљишта на којем су изграђени објекти, осим уколико ти објекти нису у редовној употреби.

"Исправљен је пропуст из Закона из 2011. године који је предвиђао да се пољопривредно земљиште не враћа, ако није парцелисано због изградње аутопута. Сад смо то променили, јер сматрамо да се деградирало право својине", рекла је Гордана Стаменић.

Према њеним речима, одузето земљиште ће се сада враћати са подручја катастарске општине на којој је вршена комасација, а ако ту нема довољно земљишта онда би се користило расположиво земљиште локалне самоуправе.

Уколико и на локалу нема довољно земљишта, онда би се вратило земљиште из суседне локалне самоуправе и најзад управног округа, објаснила је Гордана Стаменић.

Додаје да је омогућено и враћање предузећа која су била национализована, односно да се власницима даје могућност да изаберу да ли желе предузеће или обештећење.

Миле Лукић из Мреже за реституцију такође је похвалио измене Закона, оценивши да су оне добар корак напред који ће значајно олакшати повраћај натуралне имовине.

На јавну расправу дошао је велики број заинтересованих, тако да у сали Палате Србије није било довољно столица. Међу присутнима су били и грађани који годинама покушавају да поврате одузету имовину, али им је објашњено да на расправи не могу да износе конкретне случајеве.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи