Читај ми!

Вучић: Највећи изазов да сачувамо стабилност региона

Премијер Србије Александар Вучић састао се у Вашингтону са помоћницом америчког државног секретара за Европу и Евроазију Викторијом Нуланд. Заменик државног секретара Антоније Блинкен поручио је да ће САД охрабрити ЕУ како би што пре отворила преговарачка поглавља са Србијом. "Наш највећи изазов је да сачувамо политичку стабилност региона" поручио је Вучић и додао да у томе очекујемо подршку ЕУ.

Вучић је на свом Твитер налогу написао да са Нуландовом разговара о европским интеграцијама Србије, билатералним односима, регионалним изазовима у наредном периоду и енергетској безбедности Србије, Западног Балкана и Европе, пренео је Танјуг.

Према ранијим незваничним сазнањима Танjуга, Нуландова, иначе десна рука државног секретара Џона Керија, требало би 14. јула да посети Србију.

Вучић је у Вашингтону разговарао и са замеником државног секретара Антонијем Блинкеном, који је истакао да ће Сједињене Америчке Државе охрабрити Европску унију како би што пре отворила поглавља са Србијом.

Двојица званичника разговарала су о подршци САД европском путу Србије, ситуацији у региону, дијалогу са Приштином и спољнополитичким активностима Србије.

Српски премијер је нагласио неопходност политичке подршке САД евроинтеграцијама Србије и додао да је доста учињено на очувању мира и стабилности у региону, саопштила је владина Канцеларија за односе са медијима.

Вучић је обавестио Блинкена о економским реформама које се спроводе у Србији и позвао га у посету.

Блинкен је изразио задовољство личним залагањем и улогом премијера Вучића у региону, као и радом српске Владе. Изјавио је да је све што је до сада учињено довело да ближе сарадње како Србије и САД, тако и Србије и ЕУ, и додао да ће Сједињене Државе да охрабре ЕУ како би што пре отворили поглавља.

Такође је поздравио економске реформе и нагласио неопходност већег присуства америчких инвеститора у Србији, наведено је у саопштењу.

Премијер Вучић се састао и са конгресменом Елиотом Енгелом, који се сматра једним од највећих албанских лобиста.

"Прошлост је прошлост. Радије бих гледао у будућност. Велики сам оптимиста после разговора с премијером Вучићем да је будућност добра и за Србију и за Косово", рекао је за РТС Елиот Енгел.

Према његовим речима, ситуација се променила, лидери су се променили, то су сада прагматични лидери и зато је, како каже, велики оптимиста.

Председник Владе Србије каже да се слаже да су имали веома добре, отворене и искрене разговоре.

"Нисмо се сложили око свих ствари, али је хтео да нас саслуша и дубоко сам му захвалан што је нашао времена да нас саслуша и да подели своје мишљење са нама. Надам се да ћу га ускоро угостити у Србији", навео је Вучић.

Премијер Вучић је у Вашингтону одржао и предавање на Универзитету "Џонс Хопкинс" о будућности Србије и њеном путу ка ЕУ.

Вучић је истакао да Србија има три главна циља: стабилност – унутрашњу и регионалну, стварање јаке економије и отворено демократско друштво.

Обраћајући се присутнима и домаћину Данијелу Серверу, професору и политичком аналитичару, нагласио је да је Србија стуб стабилности у региону.

Премијер је изнео детаље спољнополитичких активности у последњих годину дана, од посете албанског премијера Србији после 69 година, преко посете Сарајеву, Загребу, до прве историјске посете Албанији, коју је имао прошле недеље.

Србија поуздан партнер

Премијер је рекао да Србија данас говори оно што мисли, чини оно што говори, и то је разлика између садашње Србије и оне из прошлости и стога је поуздан партнер.

"Оно што смо рекли и обећали, то смо и испунили. Нећу да говорим нешто што нећу испунити, нисам рекао да ћемо признати независност Косова, али сам обећао да ћемо решити случај Битићи и видећете да ли испуњавамо обећања. Мислим да је зато Србија поуздан партнер данас", рекао је Вучић додајући да говоримо оно што мислимо и чинимо оно што и говоримо.

Према његовим речима, то је разлика између Србије данас и Србије у прошлости. Он је рекао и да је упркос тешкоћама до сада доста постигнуто у дијалогу Београд и Приштине.

"Мислим да смо доста постигли у дијалогу без обзира на страшне поплаве које смо имали просле године и на изборну кампању у Приштини", рекао је Вучић.

Навео је да је постигнут споразум о правосуђу као план имплементације тог споразума, решена питања цивилне заштите, општинских буџета, а у току је процес отварања два прелаза на административној линији у складу са споразумом о интегрисаном управљању прелазима.

"Такође смо утицали на косовске Србе да се врате поново у косовске институције. Нисмо далеко ни од постизања договора о осигурању, а надам се да ћемо моћи да направимо велики напредак по питању ЗСО", рекао је премијер.

Испунићемо циљеве ако останемо на европском путу

Вучић је рекао да Србија може да постигне све циљеве ако остане чврсто на европском путу и да се нада да ће прва поглавља у преговорима са ЕУ бити отворена што је пре могуће.

"Спремни смо за то, а процес скрининга смо завршили са најбољим оценама у односу на друге у региону", рекао је Вучић и додао да има још доста тога да се уради у Србији и да је још много изазова који предстоје.

"Плашим се политичких изазова у региону, јер је ситуација у региону још крхка и надам се да ћемо очувати стабилност не само у нашој земљи већ и у региону", рекао је Вучић.

Према Вучићевим речима, Србија ће дати све од себе да подржи друге земље у региону и изразио наду да ће у томе имати подршку и америчке администрације.

"Ако успемо да очувамо ту стабилност, имаћемо пуно прилика да 'скочимо', да отварамо нова радна места, бавимо се и осталим важним економским питањима", додао је премијер.

Он је рекао да се већ ове године нада позитивном економском расту, приметивши да је ММФ већ два пута мењао прогозе када је реч о Србији.

"Мислим да ће њихова прогноза у августу бити 1,5, а кад томе додате мере фискалне консолидације, онда је то једно мало чудо и то нам ствара простор за значјанији раст 2016, 2017. године", додао је Вучић. То, како је рекао, нису лоше прогнозе, али највећи изазов је и даље очување стабилности у региону.

"Уложићемо још много напора у то и сигуран сам да ће САД и ЕУ то подржати, односно то је оно што и очекујемо од њих", рекао је Вучић.

Вучић је навео да се Србија сусреће са многим изазовима, подсетивши да је 11. јула 20-годишњица Сребренице, а 5. августа 20-годишњица од операције "Олуја", што ће, указао је, без сумње подићи тензије у региону.

"Али, мислим да ћемо моћи то да превазиђемо мирно, да не срушимо све што смо већ постигли. Надам се да ће Балкан за две године бити боље место за живот", уверен је премијер.

Премијер је рекао и да ће Србија дати све од себе, не само на европском путу, већ и на подизању стандарда својих грађана и јачању веза са свим суседима, што је и један од кључних услова за напредак свих.

У том смислу Вучић је рекао да су усвојени нови Закон о раду, модеран закон који ни многе европске земље не могу себи да дозволе из политичких разлога, Закон о приватизацији, о планирању и изградњи, да се у Србији дозвола за градњу може добити за 28 дана, што је значајан напредак у односу на претходни период.

Поменуо је и нове медијске законе који су усклађени са ЕУ стандардима и додао да се нада да ће бити апсолутно примењени и да ће грађани Србије бити задовољни слободом говора и слободом медија.

Вучић завршава данас посету САД током које је, у низу сусрета са америчким званичницима и представницима највећих компанија разговарао о билатералним односима, економској сарадњи и подршци Вашингтона европском путу Србије.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи