Аврамовић: Највећи спољнополитички успех у овој години

Посета премијера Алексадра Вучића САД један је од наших највећих спољнополитичких успеха у овој години, изјавио је декан Правног факултета у Београду Сима Аврамовић оцењујући да је нарочито значајно што смо добили снажну подршку даљим европским интеграцијама.

Сима Аврамовић је оценио да се тај успех одражава на неколико нивоа, најпре на економском, као и на развијању билатералних односа са САД, што је по правилу један од приоритета сваке земље у свету.

"Међутим, оно што је за нас нарочито значајно то је сасвим очигледно да смо добили снажну подршку даљим евроинтеграцијама, а када говоримо о евроинтеграцијама овде на Правном факултету пре свега мислимо на владавину права", истакао је Аврамовић у изјави Танјугу.

Према његовим речима, није тајна да су управо САД место где се највише и најфиније процењује да ли је дошло до напретка у области владавине права или се владавина права у некој земљи критикује.

"Сасвим је јасно да ће приликом придруживања једно од најделикатнијих поглавља бити управо 23 и 24 која говоре о развоју правног система, што ми наравно треба да чинимо не само због евроинтеграција, него и због нас самих", каже Аврамовић.

Навео је да се у САД развој владавине права у појединим земљама мери на различитим местима, највише у Стејт дипартменту где се креира "та велика политика".

"Не треба заборавити улогу једног тихог човека из сенке, мислим на амбасадора (Мајкла) Кирбија, јер се врло важни импулси добијају по правилу кад је у питању америчка политика од њихових амбасадора у земљама у којима се они налазе", рекао је Аврамовић.

Како је навео, стекле су се веома повољне околности за врло успешан и брз развој и то у области економије, реформе које су у врло кратком периоду дале изузетне резултате што је цео свет уочи, али и део везан за напредак у области владавине права.

На питање о мишљењима да је Вучићева посета у ствари окретања више ка САД, него ка Русији, Аврамовић каже да блиски контакти са САД наравно не морају никако нужно значити удаљавање од Русије наводећи да је питање баланса у ствари питање мудрости живота.

Аврамовић додаје да у данима када је премијер у САД, градоначелник Београда Синиша Мали у Москви потписује споразум о сарадњи Москве и Београда.

"Управо у том балансу између свих фактора у којима живимо, у балансу између дана и ноћи, у балансу између добра и зла, ви увек морате проналазити неку меру. То је лако рећи али тешко постићи. Мени се чини да је управо та антрополошка, трајна идеја уграђена у филозофију политике коју води премијер Србије", рекао је Аврамовић.

Свако добронамеран, каже Аврамовић, свакако ће разумети да је античка грчка порука "мера је у свему" важна и за савремену политику.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару