Квалитетна сарадња Србије и НАТО-а

Министар одбране Братислав Гашић и помоћник генералног секретара НАТО за политичке односе и безбедносну политику амбасадор Трасиволос Стаматопулос оцењују да је војна сарадња Србије и НАТО кроз Партнерство за мир квалитетна и задовољавајућа. Србија остаје на позицији војне неутралности, рекао је министар спољних послова Ивица Дачић после разговора са Стаматопулосом.

Братислав Гашић је нагласио да даља сарадња са НАТО треба да одражава потребе Србије да кроз активно учешће у Партнерству за мир изграђује неопходне капацитете за ангажовање у операцијама Уједињених нација и Европске уније, преноси Танјуг.

Уједно, на тај начин развијају се и способности за допринос развоју Заједничке безбедносне и одбрамбене политике ЕУ, наведено је у саопштењу Министарства одбране.

Гашић је истакао да активно учешће у активностима Партнерства за мир за Србију представља оптимални оквир за остварење безбедносних циљева и унапређење одбрамбених капацитета, уз задржавање прокламоване политике војне неутралности.

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић разговарао је са Трасивулосом Стаматопулосом о унапређењу сарадње Србије и НАТО кроз програм Партнерство за мир (ПзМ) и имплементације Индивидуалног акционог плана партнерства (ИПАП) Србије и НАТО.

У разговорима је размотрена и актуелна безбедносна ситуација у региону и на Косову и Метохији, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

Дачић је истакао је да је усвајање ИПАП-а најзначајнији квалитативни корак у односима Србије и НАТО од уласка Србије у ПзМ и да смо врло посвећени његовој имплементацији, наводи се у саопштењу.

Указао да Србија остаје на позицији војне неутралности, али препознаје значајан простор за даље унапређење партнерске сарадње у оквиру ПзМ и има значајну улогу у очувању регионалне безбедности и стабилности.

Говорећи о врло доброј сарадњи са Кфором, Дачић се заложио за његово несмањено присуство у Покрајини посебно нагласивши значај улоге НАТО/Кфора као гаранта безбедности и имплементације Бриселског споразума. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару