Вучић завршава посету Америци

Премијер Александар Вучић завршава данас посету САД током које је, у низу сусрета са америчким званичницима и представницима највећих компанија, разговарао о билатералним односима, економској сарадњи и подршци Вашингтона европском путу Србије.

Вучић се јуче на Капитол Хилу састао са председавајућим Сенатског одбора за оружане снаге Џоном Мекејном, а претходно са саветницом америчког председника за националну безбедност Сузан Рајс.

Српски премијер је високим америчким званичницима пренео да је очување мира и пуне стабилности у региону приоритерни задатак Србије и нагласио да је то "оно што Америка и те како подражава".

Сенатор Џон Мекејн је након разговора са премијером Вучићем оценио да је то био одличан састанак уз напомену да веома цени српског премијера, да су се састајали и раније.

Мекејн је рекао да Србија има снажну америчку подршку и на европском путу и у погледу инвестиција америчких компанија. "Наравно да Србија може да рачуна на подршку САД на европском путу", подвукао је амерички сенатор.

САД не диктира ЕУ шта да ради, рекао је Мекејн али и додао да оно што може да учини је да помогне у дипломатском, економском смислу и на друге начине...

Премијер Вучић је изразио велику захвалност сенатору Мекејну на подршци и помоћи истичући да српски народ то веома цени и поштује и додао да се нада да ће амерички сенатор ускоро бити гост Србије и Београда. 

"Унапред се радујем доласку у Србију и у Београд како бисмо наставили дијалог о важним односима наше две земље. Наши гости су прешли велики пут и заслужују снажну америчку подршку, укључујући и улагања америчких компанија и корпорација. Њима би требало омогућити да послују у Србији", рекао је Мекејн. 

Српски премијер се састао и са конгресменом Мајклом Тарнером, председником Парламентарне скупштине НАТО-а који му је пренео да САД подржавају Србију у сваком смислу, како на европском путу, тако и на храбром спровођењу реформи. 

"„Србија је пријатељ САД. Српска Влада показала је мудрост и умеће у унапређењу и јачању регионалних односа“", истакао је Тарнер.

Вучић је разговарао је и са копредседавајућим српског кокуса конгресменима Тедом Поом и Емануелом Кливером.

"Желимо да помогнемо развоју односа Србије и САД. Копредседници смо српског кокуса, који је двостраначки, има републиканске и демократске конгресмене. Желимо да урадимо оно што можемо како би Србија ушла у Европску унију", рекао је Тед По.

"Очиглено, желимо да тргујемо са пријатељима, а Србија је пријатељ. Значило би обема земљама ако бисмо имали већу трговинску размену. Надам се да можемо то да остваримо", рекао је конгресмен Емануел Кливер. 

Вучић је у уторак, првог дана посете, у Вашингтону разговарао са представницима "Мајкрософта", "Џенерал Електрика", "Фрипорта", "Ен-Си-Ара" и других компанија.

Премијер је оценио да су сви разговори које је имао са представницима великих америчких компанија били веома добри, а да је у свим разговорима истакнут значај очувања политичке и економске стабилности за Србију.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару