Читај ми!

Висковић: Сугестија из САД о отварању првих поглавља

Посета премијера Ссрбије Вашингтону је успела, а највећа добит је наставак дијалога Србије и САД, каже за РТС професор Факултета политичких наука Иво Висковић. Очекује да Вашингтон Берлину и другим чланицама ЕУ сугерише да попусте и Србији о отварању преговарачких поглавља.

Иво Висковић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да по свом опсегу посета премијера Вучића САД није историјска, али да су разговори на тако високом нивоу увек битни.

"Највећа добит је наставак дијалога иако у медијима провејава да премијер није добио адекватне саговорнике. Политички односи са малим земљама се увек реализују на средњим нивоима. Саговорници су итекако релевантни, посета је успела", наглашава Висковић.

Према његовим речима, зелено светло Вашингтона за евроинтеграције Србије значи да САД могу да укажу Немцима да воде рачуна шта се дешава у Србији и на Балкану.

"Такође, и да им покажу да је ова досадашња политика Берлина контрапродуктивна и да нам треба дати шансу", додаје професор ФПН-а.

Када је реч о оценама Москве да Србија мења спољну политику и да се више окреће ка Западу, Висковић указује да је Београд увек био у троуглу када је реч о односу на релацији Вашингтон-Москва.

"Никада нисмо могли развијати посебан однос са тим великим силама јер нас увек гледају у оквиру својих геополитичких и стратешких односа. Свако приближавање једном, гледало се као удаљавање од друге стране. То не мора нужно да буде тако", истиче Висковић.

Како каже, то што желите боље односе са Вашингтоном, не значи да желите да се удаљите од друге стране. "Наши функционери у овој ситуацији балансирају на добар начин", додаје Висковић.

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, професор ФПН-а сматра да је примена Бриселског споразуме постао "услов свих услова".

"Приштина низом својих поступака саботира или одлаже примену. Мислим да Американци могу да утичу на Приштину да се понашају како треба у овако једном конструктивном дијалогу", каже професор Висковић.

Случај браће Битићи је, каже професор ФПН-а, једно од питања које у Америци изазива бурне емоције и мора се решити што пре.

"Неки гест добре воље мора да се покаже да би се показале добре намере за решавање овог питања. То питање се кад тад мора решити", указује Висковић.

Премијер Србије је током посете САД имао разговаре са представницима америчких компанија које су већ присутне у Србији. Висковић додаје да је позитивна политичка клима увек позитивно утицала на долазак нових инвеститора.

"У САД ослушкују мишљења својих лидера. Долазак великих компанија био би велики корак за нас", истиче Висковић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару