Читај ми!

Вучић: Србија може да рачуна на подршку САД

Премијер Србије Александар Вучић састао се у Белој кући са саветницом председника САД за националну безбедност Сузан Рајс. После састанка је за РТС рекао да Србија може да рачуна на подршку Сједињених Држава. Премијер је током посете Вашингтону разговарао и са сенатором Џоном Мекејном.

"Имали смо добар, користан и одговоран разговор о будућности Србије и њеном европском путу. Госпођа Рајс је изразила веома високо мишљење о нашим економским и политичким реформама и о утицају на очување политичке стабилности у Србији и целом региону", навео је премијер за РТС.

Вучић је навео да су уз подршку САД многе ствари лакше и да је она веома важна за економски напредак Србије и њену политичку будућност.

"Мислим да смо до сада много тога доброг урадили у Вашингтону", навео је премијер Србије.

Навео је и да је синоћ имао састанак са Хојт Јием који је директно задужен за Балкан и да ће имати састанке са званичницима Стејт департмента, Викторијом Нуланд, помоћницом државног секретара САД задуженом за односе са Европом и Евроазијом, као и са Тонијем Блинкеном, замеником државног секретара.

"Синоћ смо разговарали и са Амосом Хохштајном, њиховим главним човеком за енергетику за Европу. Тек нам предстоје разговори са најважнијим сенаторима и конгресменима", рекао је премијер и поновио да је досадашњим разговорима задовољан.

Вучић је рекао да мисли да ће сигнал из Вашингтона Европској унији бити сигнал подршке Србији за отварање првих преговарачких поглавља.

"Мислим да је Сузан Рајс недвосмислено потврдила подршку Србији у отварању првих поглавља", навео је Вучић и подсетио да се и европски комесар Јоханес Хан налази у Вашингтону.

"Просто, кад имате америчку подршку за то, онда је европски пут неупоредиво лакши", нагласио је Вучић.

Премијер Србије ће се састати и са конгресменом Елиотом Енгелом, који је познат и као албански лобиста. Вучић истиче важност разговора са онима који мисле другачије и указује да никакве резултате не бисмо постигли када не бисмо разговарали са онима који другачије мисле.

"Мислим да је и господин Енгел задовољан што ћемо имати прилику да разговарамо. Он је био један од коаутора резолуције за случај Битићи", указао је премијер и напоменуо да је разговор лековит и да сматра да ће и Енгел, након разговора, имати другачију слику о Србији.

"Добрим речима и идејама можемо да мењамо и његово мишљење, иако је сасвим сигурно да се о неким стварима нећемо сложити", навео је Вучић истакавши да је реч о најтежем путу који доноси резултате.

Указао је и да Сједињене Државе веома поштују економске мере у Србији и ниво фискалног дефицита који је постигнут у првој половини године.

"То је нешто што нам на Западу доноси огроман кредибилитет и много већу подршку него што смо икада имали", каже Вучић.

Било је планирано да се премијер Србије састане са потпредседником САД Џозефом Бајденом, који није у Белој кући због смрти његовог сина Боа Бајдена.

"Видећемо да ли ћемо можда имати прилику да одемо до Делавера и изразимо саучешће због смрти и трагедије Боа Бајдена, великог америчког човека", рекао је Вучић.

"Србија и САД за мир и стабилност региона"

Вучић је новинарима после састанка са Сузан Рајс рекао да јој је пренео да је очување мира и пуне стабилност у региону приоритерни задатак Србије и нагласио да је то "оно што САД и те како подражавају".

Истакао је да се разговарало и о односима које Србија има у региону, са Албанијом, БиХ, Хрватском, Републиком Српском и навео да је говорио и о посетама Сарајеву и Тирани и њиховим резултатима.

"Истакао сам чврсту опредељеност Србије да утиче на очување мира и стабилности у региону потпуно уверен да је то једини пут напред за све земље Западног Балкана", рекао је премијер Србије.

Како је рекао, у наредних годину дана биће великих изазова за све земље Западног Балкана и због тешке економске ситуације и бројних политичких проблема са којима ће сви у региону да се суочавају.

Биће, као је рекао, много важних датума из савремене историје који се обележавају "било да тугујемо, било да се неки радују" и као пример је навео акцију "Олуја" што Срби, како каже, не могу да прихвате као радостан догађај.

"Али у свему томе морамо да сачувамо мир и пуну стабилност и то је приоритетни задатак Србије и то је оно што САД и те како подржавају" оценио је Вучић.

Прецизирао је да је изнео "недвосмилен став Србије" а то је поштовање територијалног интегритета и суверенитета БиХ и очување Републике Српске као ентитета у оквиру БиХ.

"Мислим да је то једини пут којим можемо да сачувамо пуну стабилност и у Српској и у БиХ. И то је добро за све на Западном Балкану и такву политику ће Србија наставити да води", нагласио је премијер Србије.

На питање да ли се разговарало и о Македонији Вучић је рекао да је и то била тема, и да је истакао да је веома задовољан и поносан "на чињеницу да Србија ни на који начин није утицала на стварање или продубљивање кризе у Македонији".

Премијер Србије је додао да Србија Македонију сматра пријатељским суседом и да ће увек имати такав однос те да ни на који начин не жели да се меша у унутрашње ствари Македоније. 

"Мислим да је то један фер, коректан и веома поштен приступ", закључио је Вучић.

Диверсификовати изворе снабдевања гасом

Вучић је рекао да је са Сузан Рајс разговарао и о неопходности да Србија диверзификује изворе снабдевања гасом.

"Ја сам поновио оно што увек кажем а то је да је Србији потребно да диверзификује снабдевање гасом из различитих извора. Говорио сам о посети Азербејџану, односима са Русијом и могућности да у будућности допремамо гас са Крка," рекао је Вучић.

Према његовим речима, о томе је било доста речи и са америчким експертима за гас.

"Мој посао као премијера Србије је да обезбедим довољно гаса 2019. и 2020. године, а то радим и овде," рекао је премијер.

"Надам се да ћемо имати доста подршке од САД не само у вези нашег пута у ЕУ већ и у погледу гасне диверзификације за Србију и Балкан," закључио је Вучић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару