Матарела: Италија уз Србију као велики и искрен пријатељ

Председник Италије Серђо Матарела поручио је посланицима Скупштине Србије да подршка његове земље евроинтеграцијама Србије неће изостати.

"Италија ће бити уз вас као велики и искрен пријатељ", поручио је италијански председник Матарела на посебној седници републичког парламента, којој су присуствовали и премијер Александар Вучић и министри, преноси Танјуг.

Матарела је истакао да је уверен да ће Београд испунити европска очекивања и да ће одговор ЕУ бити позитиван.

"Нема никаквих сумњи да ће Београд моћи да одговори на европска очекивања и да ће одговор ЕУ бити позитиван. Уверен сам да ће Србија остварити циљ", напоменуо је Матарела и додао да ће Италија пружити сву подршку Србији.

Матарела је истакао да европски пут неће бити лак, али да је то пут који води напретку.

"Србија је већ годинама одлучна да изабере своју будућност и да се врати на место коме припада. Будућност Србије, као и будућност Италије, је у Европи, обе земље по својој историји, култури и вредностима припадају Европи", нагласио је Матарела, додавши да је он први италијански председник који се обратио у Скупштини Србије.

Председник Италије је оценио да је потпуна интеграција Балкана у ЕУ несумњиво значајан циљ и да потешкоће у економском и социјалном смислу у тим земљама не могу бити оправдање за кораке уназад.

Матарела је навео да у Србији осећа снажну европску тежњу, а да су остварене реформе, реализоване и по цену великих тешкоћа по народ, као и дијалог са Приштином конкретни примери напора ка реализацији циља.

Према његовим речима, процес европских интеграција требало би да буде испуњен у разумном временском року, јер у супротном постоји опасност промене расположења грађана према ЕУ.

Председник Италије је поручио и да је Србија за међународну заједницу постала расадник мира и стабилности на Балкану и да то показује и учешће српских војника у међународним мировним мисијама и председавање ОЕБС-ом.

Изразио је забринутост за сукобе на источној граници ЕУ, због погоршаних односа са Русијом, као и због емигрантске кризе у Медитерану, наводећи да Европа мора успешно да приступи овим изазовима, а да је Србија део тих напора.

Указао је на стратешко пријатељство две земље, нарочито у борби против корупције и криминала, као и развијену економску сарадњу.

"Наша предузећа улажу у Србију, а осим економских веза које се умножавају постоји и изузетна културна веза две земље. Корени наших узајамних односа воде порекло из прошлости, Србија је колевка 17 римских царева. Још из тих времена наше се историје непрестано преплићу", рекао је Матарела.

Италијански председник је обраћање посланицима завршио цитатом нобеловца Иве Андрића: "Свуда на свету, ма где да је моја мисао прошла или се зауставила, нашла је верне и радне мостове као вечну и незадовољену човекову тежњу да споји, помири, сједини све оно што се нађе пред нашим духом, нашим очима, нашим стопалима, како не би било подела, сукоба и одвајања".

"Желим да поновим ове речи, јер то је будућност којој треба да тежи српски народ, балкански народ и читава Европа, пре свега, и италијански народ", закључио је Матарела.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи