Николићу највише кубанско одликовање

Председник Србије Томислав Николић, који је у дводневној посети Куби, одликован је највишим кубанским одликовањем "Хосе Марти", које се додељује за допринос светском миру, образовању, култури и науци. Истим одличјем су прошле године одликовани председници Русије и Кине.

Николића су у Хавани дочекали помоћник министра спољних послова Кубе Рохелио Сијера Дијас, амбасадорка Кубе у Беораду Мајра Руиз и бивша амбасадорка Кубе у Београду, Мерцедес Валдес, преноси Танјуг.

У срдачној добродошлици, коју му је у име председника Кубе пожелео, Дијас је истакао висок степен сарадње две земље која посетом председника добија, како је рекао, једну нову димензију.

Председник Николић је по доласку у Хавану рекао да односе између Србије и Кубе "не треба поправљати, јер су најбољи".

Србија изузетно цени кубанску независност и захвална је Куби што се залаже за очување територијалног интегритета Србије, истакао је Николић.

"Наше пријатељство је огромно. Исковали су га људи пре нас. Командант Фидел и неки код нас који више нису живи, на жалост. На нама је да то пријатељство очувамо и ја се радујем што су и неке друге државе схватиле колики је значај Кубе у свету", рекао је српски председник. 

У српској делегацији је и министар здравља Златибор Лончар, а председникова супруга Драгица Николић посетиће Болницу за мајку и дете "Рамон Гонзалес Коро" и донираће опрему за бебе, док ће у школи за децу са посебним потребама "Сијера Маестра" донирати лаптопове.

Николићева посета ударна вест у кубанским медијима

Сви кубански медији пренели су као ударну вест посету председника Николића тој земљи, наводи се у саопштењу Службе за сарадњу са медијима председника.

Између осталог, медији наводе да су почетком овог месеца председник Николић и председник Кастро имали један сусрет у Москви, где су се обојица нашли због прославе 70. годишњице победе над фашизмом, преноси Танјуг.

Пре тог сусрета у руској престоници, два званичника су се сусрела на Самиту латиноамеричких и карипских земаља и Европске уније, одржаном у Чилеу, у јануару 2013. године.

Такође медији су пренели, изјаву председника Републике по доласку на међународни аеродром Хозе Марти, да Србија виско цени независност Кубе и да су наши односи традиционално добри.

Добре везе председника Николића са карипским народима одржавају се већ дуги низ година, јер је у својој каријери посланика био на челу Парламентарне групе пријатељства са Кубом, функција коју је обављао од 2009. до 2012, кад је преузео функцију председника државе, пошто је победио на председничким изборима, наводи се у саопштењу.

Председник Николић је први председник наше земље који посећује Кубу од 1979. године.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи