"Москви стало да Србија буде неутрална у јазу Русије и ЕУ"

Директорка Центра за спољну политику Александра Јоксимовић оценила је да посета министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова показује да је Москви "изузетно стало" да се покаже неутралан став Србије у јазу који постоји у односу Русије и Европске уније.

Александра Јоксимовић сматра да је Лавров, истакавши став Русије у вези са Косовом, нагласио највећу спону између Србије и Русије, преноси Бета.

Коментаришући сарадњу Србије и Русије у области енергетике, Јоксимовићева је истакла да се као тема може јавити "Турски ток", али да није сигурна колико је та тема "зрела за реализацију".

"Став ЕУ ће бити исти - да је неопходно испоштовати енергетски споразум који се односи на ЕУ, али, с друге стране, морамо имати у виду да је све дуготрајнији јаз између Запада и Русије увелико отворио тему проналажења алтернативних енергетских решења како Запад не би зависио од Русије и руског гаса", рекла је Јоксимовић.

Предстојећа посета премијера Србије Александра Вучића САД је изузетно важна за нашу земљу, оцењује Јоксимовићева и додаје да је са САД важно одржавати сталан и отворен дијалог.

"Верујем да ће бити речи о даљем напретку Србије у европским интеграцијама и нормализацији односа Београда и Приштине, јер САД има значајан утицај на тај процес и поједине стране у том процесу", закључила је директорка Центра за спољну политику.

Председник Владе Србије Александар Вучић рекао је, током разговора са руским министром Лавровом, да Србију и Русију "везује искрено пријатељство" и да обе државе морају да буду више ангажоване на јачању економске сарадње, док је Лавров истакао да су односи две земље апсолутно отворени, као и да је Србија један од најважнијих стратешких партнера Руске Федерације.

Николић је у разговору са министром спољних послова Русије рекао да је за Србију неизмерно важна подршка коју јој Русија пружа у Савету безбедности Уједињених нација када је реч о Косову.

Лавров и Дачић су се усагласили да југоисточна Европа не би смела да остане без гасовода и да Брисел треба да подржи пројекат израдње "турског гасовода", којим би се гас из Русије допремао до Турске, а потом до европских земаља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи