Дрецун: Подршка Русије значајна и охрабрујућа

Подршка Русије Србији је веома значајна и охрабрујућа, како у погледу одбране територијалног интегритета, тако и на путу ка ЕУ, изјавио је посланик СНС-a Милован Дрецун.

„Подршка Русије која је стална чланица СБ УН охрабрује и изузетно је значајна у одбрани територијалног интегритета, рекао је Дрецун новинарима у Скупштини Србије, преноси Танјуг.

"Руски званичници упорно говоре да подржавају пут Србије ка ЕУ, што је по мени веома конструктиван став који се поклапа са нашим виђењем спољнополитичких приоритета. Наш приоритет јесте чланство у ЕУ, Русија има негативан став према проширењу НАТО, наш став је да Србија не треба да буде чланица НАТО, али да треба да сарађује. Мислим да је то добро"“, рекао је Дрецун.

Истиче да Србија у принципу има веома висок степен слагања са ставовима Руске Федерације, а сматра да геополитички значај овог дела Балкана поново расте у интересима великих сила.

"Процењујем да ће кључ за даљи развој догађаја на овом подручју бити постета премијера Александра Вучића САД, где ће бити суочен са доста тешких питања, а најважније које ће му домаћин поставити је где се налази Србија, да ли је у евроатланстком простору или негде другде“", наводи Дрецун.

Сматра да Вучић има има довољно чињеница, аргумената, рационалности и мудрости да на то питање одговори на начин који ће представљати коначно геополитичко закључавање дестабилизације Србије и овог подручја и да ћемо уместо на линији ватре од тог тренутка бити на линији сарадње и мирног решавања проблема.

"„Мислим да је та жива дипломатска активност укључујући и посету Лаврова Србији, постављање тих стубова за даље геополитичке процесе на овом подручју"“, казао је Дрецун.

Социјалиста Ђорђе Милићевић истиче препознатљиву интезивну и успешну дипломатску активност Владе Србије од тренутка конститиуисања до данас, а која даје видљиве и препознате резултате.

Поручује да је углед Србије ојачан и оснажен, да се Србија сагледава као поуздан и равноправан политички партнер, а да у прилог томе говори и чињеница да у једном деликатном и тешком тренутку за Европу Србија председава Оебсом.

"Што се тиче наших спољнополитичких циљева - наш стратешки циљ је ЕУ и Србија је доста учинила на том путу и мислим да данас имамо историјску шансу да се модернизује и промени у складу са европским стандарима. Србија са друге стране неће мењати традиционално пријатељске односе са Русијом и то је тај балансирани однос који Србија има и који води у овом тренутку"“, казао је Милићевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи