Лавров у Београду, мир и стабилност заједнички циљеви

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров стигао је вечерас у посету Србији, а на аеродрому у Београду дочекао га је шеф српске дипломатије Ивица Дачић. Русија је високо оценила учешће председника Томислава Николића и српских војника на паради у Москви, рекао је Лавров.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао је по доласку у Београд да је један од главних задатака две земље склапање и поштовање споразума који промовишу мир, безбедност и стабилност на европском континенту.

"Веома сам радостан што сам у Београду, где сам био и пре годину дана", рекао је Лавров новинарима на Аеродрому "Никола Тесла" и додао да је Русија "високо оценила" долазак председника Србије Томислава Николића у Москву и учешће Војске Србије на тамошњој Паради победе 9. маја.

"Високо смо оценили и то што се годишњица победе над фашизмом свечано прославила и у Београду, уз учешће премијера Александра Вучића", рекао је министар спољних послова Русије.

Лавров је изразио подршку председавању Србије ОЕБС-у. "Убеђен сам да у ситуацији која није једноставна на нашем континенту, председавање Србије и лично Ивице Дачића представља гаранцију за доношење уравнотежених и добро процењених одлука", казао је Лавров.

Руски министар је указао да је један од главних задатака обе земље "склапање и поштовање споразума који промовишу мир, безбедност и стабилност на европском континенту".

Дачић је рекао да је радостан због доласка руског колеге, са којим одржава редовне сусрете два пута годишња и најавио теме састанка.

"Разговараћемо о свим важним темама, билатералним и оним које се тичу ОЕБС-а и УН и о свим проблемима са којима се заједнички суочавамо. Све ће бити у знаку међусобног пријатељства наша два народа и две државе", рекао је Дачић.

Званични део посете Београду руски шеф дипломатије почиње у петак, када ће се састати с председником и премијером Србије.

Главне теме разговора биће сарадња Србије и Русије, билатерални односи, као и српско председавање ОЕБС-у, саопштило је Министарство спољних послова.

Како је најавила Амбасада Русије, Лавров ће у петак положити венац на Гробље ослободилаца Београда поводом седамдесетогодишњице победе, уз учешће и гардиста учесника овогодишње параде у Москви.

Званични представник руског Министарства спољних послова Александар Лукашевич рекао је раније у интервјуу за РИА Новости да званична Москва опредељеност Београда за чланство у ЕУ не сматра препреком за јачање односа са Русијом. Поручио је да Србија и даље може да рачуна на подршку Москве у заштити свог суверенитета када је реч о Косову.

Лавров је у интервјуу за лист Политика рекао да је регулисање питања Косова могуће искључиво на основу међународног права и у оквирима резолуције Савета безбедности УН 1244.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи