Јевтић: Одобрен повратак за 60 породица на Косово

Министар за повратак у Влади Косова Далибор Јевтић рекао је да је то министарство одобрило повратак првих 60 породица на Косово и да жели да се врати што више српских породица.

Далибор Јевтић је обишао две српске породице за које се завршава градња нових типских кућа у селима Осојане и Тучеп, у општини Исток, преноси Бета.

Министар је рекао да је реч о пројекту који поред изградње кућа подразумева економски пакет вредан око 3.000 евра, који ће породицама помоћи да за почетак реше економско питање, а куће ће бити опремљене неопходним покућством.

Јевтић је у Тучепу новинарима рекао да очекује да се након формирања међуминистарске групе решавају проблеми повратника, тако да се свакој породици повратника обезбеди бар једно радно место.

Према његовим речима, тренутно се гради 11 кућа, а у првој фази биће изграђено 17 нових кућа за повратнике у општини Исток.

"Оно што је важно истаћи то је да добра сарадња нашег министарства и локалне самоуправе у Истоку резултира имплементацијом процеса повратка, а та сарадња помаже и у изградњи међусобног поверења, тако да је самим тим и цела заједница у овој општини добитник", рекао је новинарима Јевтић у Истоку, после састанка са председником те општине Хакијем Руговом.

Министар је објаснио да је са Руговом разговарао о могућностима даље сарадње у вези са повратком расељених, али и о подршци оним пројектима који могу да запосле људе и који могу да помогну да се одређене средине у инфраструктурном и сваком другом смислу развијају.

Хаки Ругова је новинарима рекао да је са Јевтићем разговарао и о политичкој ситуацији, за коју је рекао да је добра у тој општини.

"Спреман сам, као председник општине, да још више сарађујем са министром и са Владом Косова, као и са међународном заједницом да буде више развоја. Затим да сарађујемо не само да се људи враћају него да то буде стварни повратак расељених", рекао је Ругова.

Повратник у село Тучеп Радоје Романовић рекао је да је задовољан што се после више година проведених у избеглиштву у Јагодини и две године живота у контејнеру у селу Тучеп, коначно и његовој породици, супруги Сањи и синовима Николи и Стефану, завршава типска кућа од 45 квадратних метара стамбеног простора.

"Имам седам хектара обрадиве земље и три шуме. Сва земља је обрађена и засејана пшеницом и кукурузом. Ту је и башта, базен стар 50 година у коме ћу гајити шаране. Срећни смо и поручујем свим расељенима да се врате на своја огњишта", рекао је шездесетједногодишњи Романовић.

У општини Исток је пре рата живело око 8.000 Срба, док их је данас око 2.700.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи