Билт: ЕУ никада није имала ентузијазам за проширење

Бивши шведски премијер и шеф дипломатије Карл Билт изјавио је да у Европској унији никада није постојао изражен ентузијазам за пријем нових чланова, али да се никада није догодило да стабилна европска демократија која куца на врата за пријем буде одбијена.

На медијској дебати организованој у склопу обележавања 20. годишњице чланства Финске, Шведске и Аустрије у ЕУ, Билт је, говорећи о Србији, оценио да је земља начинила значајан напредак ка чланству у ЕУ, преноси Танјуг.

Према његовим речима, Србија треба да негује и развија добре односе и економске везе са Русијом, али треба и да научи лекцију из случаја "дебакла" пројекта изградње гасовода "Јужни ток".

Аустријски министар пољопривреде Андре Рупрехтер истакао је да Србија треба да постане чланица ЕУ и да његова земља снажно подржава Србију на том путу, нагласивши да он има веома добре личне односе са политичарима у Београду.

Учесници дебате истакли су да је пут њихових земаља ка ЕУ такође био испуњен тешким преговорима и противљењем дела јавности, али да је после 20 година сасвим јасно да су донели добру одлуку, јер учествују у разговорима и одлучивању о питањима која их се тичу, уместо да то чине други у њихово име.

Домаћин медијске дебате био је фински амбасадор у Београду Пека Орпана.

Догађају су присуствовали бројни представници медија, као и шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи