Дрецун: Статус изнад покрајине, али у границама Србије

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун очекује да платформа председника Србије Томислава Николића иде у правцу да се статус Косова и Метохије подигне на виши ниво, изнад статуса аутономне покрајине, али да Косово остане у границама Србије.

“Платформа која би предвидела излазак Косова и Метохије из граница Србије била би неприхватљива, рекао је Дрецун  новинарима у Скупштини Србије. Свако решење да Косово и Метохија остане у нашим границама, али са другачијим статусом од онога каквим га дефинише аутономна покрајина, је могуће. Очекујем да ће можда у том смислу ићи предлог Николића - да се статус Косова и Метохије подигне на виши ниво, изнад аутономне покрајине, али да остане у границама Србије"”, рекао је Дрецун новинарима у Скупштини Србије.

Упитан за медијске наводе о садржају тог документа, Дрецун је рекао да мисли да се ту више ради о нагађањима шта стоји у њему, преноси Танјуг.

Подсетио је на скупштинску декларацију о преговорима Београда и Приштине, а којом се као циљ поставља постизање свеобухватног решења.

"“По мени то свеобухватно решење треба да буде да Србија, на пример, призна институције на Косову као трајне, али тај део територије да не добије статус државности, већ да остане у границама Србије"”, рекао је Дрецун.

аменик шефа посланика СПС-а Ђорђе Милићевић каже да је тешко говорити о нечему чији садржај није имао прилику да види, те да ће његова странка политички став дати тек кад буде била упозната са садржином тог документа.

Социјалисти су, према његовим речима, потпуно уверени да ће, као и до сада када је реч о политици коју Влада Србије заједно са председником државе Томиславом Николићев води по питању Косова и Метохије, и у будуће постојати потпуна сагласност и јединство на тој релацији.

“Такође, убеђени смо да Србија неће одустати од Бриселског споразума, јер без тог споразума Србија не би направила оволики напредак на путу европских интеграција“, поручио је Милићевић.

Заменик шефа посланика СДС-а Јанко Веселиновић каже да му сви предлози који дођу од председника државе „делују помало нестварно“.

"То је неуобичајен предлог и без праве везе са нашим Уставом, међународним положајем и односом према Влади Србије. Ту се ради о левој и десној руци и да лева не зна шта ради десна“, сматра Веселиновић.

Посланик Партије за демократско деловање Риза Халими оценио је да би решење, које се наводи у медиима, а према коме би север Косова наставио да се третира у складу са Уставом, док би територија изван ЗСО имала широку аутономију, попут република у федерацији, било ван политичког контекста у ком живимо.

„Не знам коме би користило враћање уназад, то би био празан ход, и контрапродуктивно. Не би било ни у интересу Србије, нити Срба на Косову, а ни до стабилизације прилика“, рекао је Халими.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи