Читај ми!

Дијалог Београда и Приштине на високом нивоу у јуну?

Уколико радне групе Београда и Приштине постигну напредак у дијалогу о енергетици, "Телекому" и формирању Заједнице српских општина, сасанак на високом ниову представница ЕУ за спољну политику Федерика Могерини могла би да организује у јуну, пише приштинска штампа.

Позивајући се на изворе из Брисела, Коха диторе пише да мајског сусрета председника Владе Србије Александра Вучића и косовског премијера Исе Мустафе у Бриселу неће бити, а да се очекује да од понедељка, па све до краја маја радне групе сваког дана раде на овом послу, преноси Танјуг.

"У ЕУ кажу да неће бити сусрета на високом нивоу у дијалогу Београда и Приштине током маја јер један такав сусрет био би без сврхе у ситуацији када нема довољног напретка у спровођењу Споразума", наводи лист.

Коха пише и да су две главне тачке у којима ЕУ тражи брзе резултате формирање Заједнице српских општина и "Телеком".

Напомиње се да је питање енергетике компликовано због територије на којој се налази језеро Газиводе.

Лист пише да након што није постигнут договор радних група за формирање Заједнице српских општина, Београд "ово питање користи да критикује косовску страну за изостанак резултата у спровођењу Споразума".

"И један добар део европских дипломата скреће пажњу да обећања која је дао бивши премијер Хашим Тачи о формирању ЗСО треба да буде спроведен што пре. Европске дипломате тврде да је за обе стране кључни моменат да докажу да су и даље спремни на компромисе, наставак дијалога и спровођење онога о чему су се сложили", пише Коха.

У одређеним дипломатским круговима, додаје се, помиње се и могућност да се овај напредак везује за потписивање споразума стабилизацији и придруживању Косова и ЕУ.

Циљ је, како се наводи, да се овај споразум потписе 22. или 23. јуна када се буду састали министри ЕУ али није сигурно да ли ће се у овом временском року да се деси то, преноси Коха.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи