Страначке финансије под лупом ревизора

Државна ревизорска институција почеће у јуну ревизију финансијских извештаја политичких партија. Странке тврде да спремно дочекују ревизора који ће проверавати пословање у 2014. години. После ревизије, како се најављује, грађани ће сазнати како се троши новац из буџета.

Политичка партија која буде у процесу ревизије трошкова мораће детаљно да објасни и доказима да поткрепи сваки утрошени динар из буџета. Које странке ће бити провераване, ревизор не открива, али у обзир долазе све парламентарне политичке партије.

"У сваком случају, биће веома занимљиво то што ће државни ревизор бити у ситуацији да врши ревизију пословања политичких странака, а зато што ћемо коначно добити одговор како су поједине политичке странке добијалне значајне кредите од банака које су државно власништво, а које дана не могу да врате", каже Верољуб Арсић из Српске напредне странке.

У Демократској странци кажу да ревизор неће имати много посла јер сви приходи одлазе на рачун који је у блокади годину дана.

"Завршни рачуни већ су били предмет ревизије, сви трошкови, и приходи и расходи, донације, чланарине, активности уредно пријављујемо", истиче портпаролка ДС-а Александра Јерков.

У складу са стратегијом за борбу против коруције, јачају и капацитети ДРИ, те најављују да ће се провера финансијских извештаја радити сваке године.

Потпредседница Нове Србије Дубравка Филиповски сматра да корисници буџетских средстава морају да буду спремни на контролу и ревизију.

"То је законска обавеза ДРИ и добро је што је ова иниституција ојачала своје капацитете и има могућност да контролише политичке странке", указују Филиповски.

Марко Ђуришић из Социјалдемократске странке каже да та партија на месечном нивоу добија 2,3 милиона динара.

"Верујем да смо трошили по закону али, у крајњој линији, ревизор је тај који то потврди или укаже на неке неправилности", напомиње Ђуришић.

У Цесиду верују да ће, после ревизије, јавности бити доступна читава структура трошења страначких пара.

"Ревизија је професионални апарат и у том смислу претпостављам да ће ићи дубље и да ће моћи лакше да дође до одређених закључака или одређених процеса или ће просто одређене чињенице моћи да представи на бољи начин уколико буду досли до одређених сазнања да је дошло до прекршаја или евентуално кривичног дела", каже Ђорђе Вуковић из Цесида.

После провере, биће састављен нацрт извештаја о ревизији политичких странака, које ће имати право приговора, а потом следи коначан извештај. Посао ревизије партија биће завршен до краја године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи