Посланици о правној заштити индустријског дизајна

Скупштина Србије завршила је начелну расправу о изменама и допунама Закона о правној заштити индустријског дизајна, два међународна споразума и две одлуке о измени састава скупштинских одбора, а рад ће наставити у петак разматрањем амандмана.

14.45 - Завршена начелна расправа о изменама и допунама Закона о правној заштити индустријског дизајна.

13.15 - Посланици опозиције затражили су додатна објашњења од министра Срђана Вербића у вези са повлачењем предложеног закона о уџбеницима из скупштинске процедуре. 

11.30 - Предложене измене Закона о правној заштити индустријског дизајна имаће позитиван утицај и на субјекте и на органе који су задужени за спровођење закона, рекао је министар Срђан Вербић пред посланицима.

10.05 - Почела седница на којој се расправља о изменама и допунама Закона о правној заштити индустријског дизајна.  

Предложене измене Закона о правној заштити индустријског дизајна имаће позитиван утицај како на све субјекте који имају интерес за заштиту индустријског дизајна, тако и на све органе који су задужени за спровођење закона, изјавио је министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић.

Образлажући посланицима предложене измене, Вербић је навео да је закон донет 2009. године и да су неопходне измене како би се ускладио са европском легислативом и исправили неки недостаци, преноси Танјуг.

Према његовим речима, предложеним изменама се појашњавају нејасне формулације, прецизно се утврђује обим права на индустријски дизајн, трајање заштите, јасније се дефинисе институт јавне доступности индустријског дизајна, врше се значајне измене у делу грађанско-правне заштите индустријског дизајна, а уважавају се препоруке ЕК након скрининга за преговарачку групу права на интелектуалну својину.

Вербић је навео да је прецизно одређено када се сматра да је дизајн постао доступан јавности, прецизирано је да ће се од дана приступања Србије ЕУ појам јавности проширити и на пословне кругове који се налазе на територији ЕУ, а утврђено је и да се право на индустријски дизајн стиче уписом у Регистар, као и да се може продузавати на пет година, са роком трајања најдуже до 25 година.

Додао је да се прецизира и обим права на индустријски дизајн и да се, поред осталог, прописује да титулар права има ексклузивно право на индустријски дизајн и да се то право протеже на сваки други дизајн који је битно сличан његовом.

Такође, таксативно се набрајају радње које носилац тог права не може да забрани трећим лицима, а међу њима су оне које су учињене у експерименталне сврхе, у сврху подучавања...

Циљ је да се постојећи систем учини ефикаснијим и делатворнијим и да се разјасне неке нејасноће. Предложена решења ће имати позитиван утицај на све субјекте који имају интерес за заштиту индустријског дизајна, тако и на све органе задужене за спровођење закона, казао је Вербић.

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић обавестила је посланике на почетку седнице да је Влада Србије из скупштинске процедуре повукла предложене закона о одбрани и о уџбеницима, који су били предложени као прва и друга тачка дневног реда нове седнице, те да је то био разлог за померање седнице, која је првобитно била заказана за 12. мај.

Посланици су у дневни ред уврстили предлог одлуке о изменама одлуке о утврђивању састава парламенарног одбора за стабилизацију и придруживање, којом се разрешава Гордана Чомић дужности заменика члана и уместо ње именује Наташа Вучковић, а одбили су неколико предлога владе да се по хитном поступку расправља о неколико аката, међу којима је и предлог одлуке о употреби Војске Србије и других снага одбране у мултинационалним операцијама у 2015. години.

Посланици су, поред осталог, поново одбили предлог ДС о формирању анкетног одбора за утврђивање чињеница и околности пада војног хеликоптера 13. марта, када је погинуло седам људи.

Разматран је и Споразум влада Србије и Русије о узајамном признавању и еквиваленцији јавних исправа о стечном образовању и научним називима, као и Споразум Србије и Македоније о узајамном признавању јавних исправа о стеченом образовању и о стручним, академским и научним називима.

Седница Скупштине Србије на чијем дневном реду ће бити Предлог закона о изменама и допунама Закона о ваздушном саобраћају, који је поднела влада, заказана је за уторак, 19. мај.

На дневном реду биће и Предлог одлуке о избору судија који се први пут бирају на судијску функцију, који је поднео Високи савет судства, наводи се у саопштењу парламента.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи