Веселиновић тражи понављање кандидатуре за Повереника

Заменик председника скупштинског Одбора за уставна питања и законодавство Јанко Веселиновић затражио је повлачење предлога да Бранкица Јанковић буде изабрана за Повереницу за заштиту равноправности, јер је, како наводи, у поступку утвђивања њене кандидатуре грубо прекршен Пословник парламента.

Јанко Веселиновић је затражио од председника тог одбора Александра Мартиновића да закаже нову седницу на којој би се, како наводи, у складу са Пословником одлучило о предлогу за избор Повереника за заштиту равноправности и поновио поступак предлагања кандидата, преноси Танјуг.

"То је једини начин да се заштити и сачува достојанство и углед Народне скупштине, Одбора за уставна питања и законодавство и саме институције Повереника за заштиту равноправности и да се спречи било каква могућност да се у будућности оспорава легитимитет Повереника и тиме угрози положај ове институције", навео је Веселиновић у свом захтеву упућеном председнику одбора и председници парламента Маји Гојковић.

Веселиновић, који је посланик Социјалдемократске странке, додаје да тим захтевом не улази у оцену личности која је предложена за кандидата за Повереника, нити оспорава могућност да се та кандидатура поново нађе на дневном реду следеће седнице, уз предлоге других кандидата који испуњавају законске услове за обављање те функције.

Скупштински Одбор за уставна питања и законодавство је 28. априла предложио парламенту да за новог Повереника за заштиту равноправности изабере Бранкицу Јанковић, бившу државну секретарку у Министарству за рад, уместо Невене Петрушић, којој је петогодишњи мандат истекао 5. маја.

Веселиновић наводи да је о тој седници 28. априла обавештен смс поруком, 10 минута пре њеног одржавања, без икаквог навођења дневног реда, без достављања писаног обавештења и материјала о дневном реду, као и да је тада тражио одлагање седнице за најмање два дана.

Бранкицу Јанковић су кандидовали СНС, СПС, ПУПС, СДПС, ЈС, НС, СВМ и СПО-ДХСС.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи