Пастор против повратка говора мржње и шовинизма

Лидер Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор оштро се успротивио повратку говора мржње и шовинизма који су 1992. допринели протеривању Мађара из војвођанског села Хртковци.

Иштван Пастор је оштро критиковао реторику којом је лидера СРС Војслав Шешељ одговорио на саопштење лидера Лиге социјалдемократа Војводине Ненада Чачака поводом догађаја у Хртковцима, назвавши је "срамном и недопустивом".

"Говор мржње и шовинизам деведесетих година, чије последице су трпели и Мађари у Војводини, је довео до догађаја у Хртковцима, и до свих оних ситуација који су проузроковали распад државе, изгубљене животе, проблеме у породицама и у заједници, самоуништење, исељавање и сво оно зло које смо доживели", истакао је Пастор у саопштењу.

Он је нагласио да "и дан данас има оних који нису извукли поуку из догађања деведесетих година, (прошлог века) вероватно зато, јер им не значи ништа оно што се и радом наших предака променило у свету у последњих 70 година, па неодговорним цинизмом оптужују и руше све око себе".

"Све што раде је њихова лична одлука и одговорност, али последице су заједничке јер утичу на све нас, и због те чињенице, независно од идеолошких или било којих разлика, учесници политичког живота у јавним обраћањима морају предњачити у поштовању личности и изнетог мишљења", истакао је Пастор.

Он је навео и да "због свега тога сматрам да је срамно, недопустиво и одвратан начин како је Шешељ на свом твитер профилу реаговао на саопштење Чанка објављено поводом годишњице догађања у Хртковцима".

"Данас када Европа прославља седам деценија од завршетка Другог светског рата, у Србији и у Војводини је недопустиво да се било коме због његовог политичког убеђења или принципа прети смрћу или на било који други начин", закључио је лидер СВМ.

Чанак је пре два дана изјавио да се Шешељу, без обзира на суђење у Хашком трибуналу, мора у Србији "судити за зла" која је направио у овој земљи.

Он је истакао да Шешељ као и сви они који су већ заборављени, а са њиме су озваничили или директно учествовали у прогону хрватског и осталог несрпског становниšтва, за то морају одговарати".

Чанак је подсетио и да је "прогон хрватског и осталог несрпског становниšтва постао потпуно видљив управо на данашњи дан, (6. маја) пре 23 године, у присуству Шешеља".

"Тог 6. маја 1992. у Хртковцима је постало очигледно оно на шта смо упозоравали и годину раније - да се у Војводини спрема и спроводи државна политика насилног исељавања несрпског и опозиционог становништва", рекао је Чанак.

Према његовим речима, након Хртковаца, "исељавање и прогон су настављени у више од 20 места у Срему" а ЛСВ то не моžе и никада неће заборавити.

Шешељ је потом одговорио Чанку путем Твитера да је већ припремио суђење за лидера ЛСВ.

"Одредио сам тужиоца, судије, екипе за привођење и вод за стрељање. Молба за помиловање мени се подноси", написао је лидер радикала.

У Хртковцима, војвођанском селу у коме су живели Хрвати, Срби и Мађари је 6. маја 1992. одржан је митинг Српске радикалне странке на коме је прочитан списак са именима мештана хрватске националности од којих је тражено да се иселе, што су многи и учинили.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи