Читај ми!

Ђурић: Приштина грубо крши Бриселски споразум

Приштина је одлучила да откаже унапред заказане преговоре о Заједници српских општина, чиме грубо крши Бриселски споразум, изјавио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић. Маја Коцијанчич каже да очекује што скорији наставак дијалога Београда и Приштине, у складу са договором двојице премијера.

Марко Ђурић је на ванредној конференцији за новинаре рекао да су за уторак следеће недеље у Бриселу били заказани разговори са Приштином о Заједници српских општина, а да је Приштина без најаве, оправдавајући се унутрашњополитичким разлозима, отказала долазак, преноси Танјуг.

Наводећи да ће Србија истрајати на формирању Заједнице српских општина, Ђурић је рекао да Приштина тиме флагрантно крши и тачку 14 Бриселског споразума, која говори о томе да Приштина има обавезу да не блокира Србију у њеним европским интеграцијама.

Једнострано отказивање Приштине је у политичком смислу покушај стварања талачке кризе у којој ми треба да будемо таоци, рекао је Ђурић и навео да је јасно да Приштина нема политичку вољу да спроведе договорено.

Упитан каква је реакција Брисела на отказивање доласка представника Приштине на разговоре у уторак, Ђурић каже да су у незваничним разговорима изразили незадовољство због таквог става Приштине.

Ђурић је поручио да је важно да се ЕУ постара да Србија не трпи последице због неодговорног понашања Приштине.

Он је оценио да је та одлука Приштине лоша порука и за нормализацију односа и да очекује да и међународни посредници, који су и гарант Бриселског споразума, изврше притисак на Приштину и не дозволе да Србија буде талац неодговорног и штетног понашања Приштине.

Ђурић каже да је јуче и европски комесар Јоханес Хан рекао оно што говоре и други званичници ЕУ – да је рад на стварању Заједнице српских општина један од кључних елемената које треба испунити.

Ђурић је рекао да ће делегација Београда у уторак отићи у Брисел и поручио да свима треба да буде јасно да је Србија опредељена да до краја поштује Бриселски споразум.

"Важно је да цела европска и светска јавност види где је главна препрека за спровођења споразума", рекао је он.

Ђурић је рекао да је пре сат времена обавештен да је Приштина отказала долазак, оцењујући да својим понашањем Приштина обесмишљава процес нормализације односа.

На питање како види могућност договора о језеру Газиводе, Ђурић каже да нам не пада на памет да правимо компромисе о том важном хидросистему и да Приштина различитим триковима покушава да то питање прикаже у своју корист.

Ђурић наводи да је највећи део Газивода на територији централне Србије, да се реч Газиводе не помиње ни у једном споразуму.

"Србија нема никакве обавезе у вези са језером Газиводе, а наше обавезе ћемо спровести", рекао је он.

Упитан да ли би то питање могло да заустави европске интеграције Србије, Ђурић је одговорио да не мисли да ЕУ не види и не цени напоре које чинимо и да неће остати без одјека одлука Приштине да у уторак не дође у Брисел на разговоре.

"Нико не може да криви Србију што нема напретка у нормализацији јер је јасно да Приштина о неким стварима неће да разговара", рекао је Ђурић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи