За путовања посланика 30 милиона динара

Посланици Скупштине Србије су у 2014. години на службена путовања у земљи и иностранству потрошили 30 милиона динара, пише у трошковнику парламента који је протекле седмице усвојио скупштински Одбор за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања.

Парламентарци су за путовања у иностранство у 2014. години утрошили 28,9 милиона динара, а за службена путовања у земљи 1,1 милион динара, преноси Танјуг.

Када је реч о службеним путовањима у иностранство, најбројнија посланичка група - Српска напредна странка - потрошила је и највише и то 12,6 милиона динара, а од посланика најактивнија у представљању земље и Скупштине Србије у иностранству била је Александра Ђуровић из те странке, која је и шефица сталне делегације при Парламентарној скупштини Савета Европе (ПССЕ).

На име њених службених путовања у иностранство издвојено је 3,1 милион динара.

Чланица делегације при ПССЕ и шефица делегације у Парламентарној скупштини Франкофоније Наташа Вучковић, која је посланица ДС-а, у прошлој години је на службена путовања у иностранство утрошила 1,9 милиона динара, а њена страначка колегиница Гордана Чомић, која је заменик члана делегације при Парламентарној скупштини ОЕБС-а, нешто више од милион динара.

Од посланика који су у 2014. службено путовали у иностранство нешто више од милион динара потрошили су и Марија Обрадовић из СНС-а, која је и члан делегације при ПССЕ, Елвира Ковач из Савеза војвођанских Мађара, такође члан делегације при ПССЕ, као и Александар Сенић из Социјалдемократске странке, а који је и председник скупштинског Одбора за спољне послове и члан делегације при ПССЕ.

Када су у питању трошкови странака на име путовања у иностранство, поред СНС-а, највише су их имале демократе - нешто више од четири милиона динара, а следе социјалисти са близу три милиона динара, па Социјалдемократска партија Србије са нешто више од два милиона динара, СДС са 1,7 милиона динара, СВМ са 1,4 милиона динара.

И када су службена путовања у земљи у питању највише трошкова имали су посланици СНС-а, који су потрошили нешто више од 460.000 динара.

Нова Србија је на службена путовња утрошила нешто више од 106.000 динара, ПУПС око 100.000 динара, СПО-ДХСС нешто више од 85.000 динара, а СДС нешто више од 46.000 динара.

Судећи по трошковима, најактивнији посланик на службеним путовањима по земљи била је Злата Ђерић из Нове Србије, за шта је издвојено 101.000 динара, затим Весна Ракоњац из СНС-а, која је потрошила нешто више од 70.000 динара, Петар Петровић из Јединствене Србије са нешто више од 60.000 динара.

Сопствене аутомобиле су зарад доласка на седнице републичког парламента највише користили напредњаци Драган Николић из Врања, Мујо Муковић из Тутина, Драгољуб Зиндовић из Пријепоља и Ненад Митровић, који долази из Бујановца.

Они су на име накнада за коришћење сопствених аутомобила добили по око милион динара.

Сопствене аутомобиле су често користили и шеф напредњака у парламенту Зоран Бабић, који је на име накнада за то добио око 966.000 динара, затим Драган Тодоровић из те странке, који је добио око 970.000 динара, њихов колега Владица Димитров, који је добио око 980.000 динара.

Више од 900.000 динара у 2014. години за коришћење сопствених аутомобила добили су и напредњаци Оливера Пешић (Лесковац), Миланка Јевтовић Вукоичић (Прибој), Нинослав Гирић (Лесковац), Радмило Костић (Пирот), као и Муамер Бачевац из СДПС-а, који долази из Новог Пазара.

Скупштина је, иначе, у прошлој години потрошила 2,5 милијарди динара од планираних три милијарде динара, а разлика је враћена у републички буџет.

За посланике је у протеклој години укупно потрошено нешто више од 615 милиона динара, а за скупштинску стручну службу 1,8 милијарди динара.

Прошла година је била изборна година, па је за њихово спровођење, као и спровођење избора за националне савете националних мањина, из текуће буџетске резерве било опредељено 1,158 милијарди динара.

Скупштина Србије је из свог буџета у мају 2014. године пренела Министарству финансија 100 милиона динара за санацију поплава, као и два милиона динара за лечење обољења, стања и повреда који се не могу успешно лечити у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 27. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару