Читај ми!

Ђурић: Резолуција о геноциду над Албанцима политичка авантура

Предлог да се у скупштини Косова усвоји резолуција о геноциду Србије над Албанцима на Косову је политичка авантура оних којима је нечиста савест због сопствене улоге у ратним догађајима током деведесетих, рекао је за РТС директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Марко Ђурић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да би уместо те резолуције требало да се траже одговори за терористичке злочине ОВК. Истиче и да ниједан економски проблем на Косову и Метохији није решен и да се Албанцима скреће пажња са тих проблема.

Ђурић верује да је усвајање те резолуције крајње неизвесно и сматра да она у тој форми неће проћи у косовској скупштини.

Када је реч о представницима Српске листе, Ђурић је објаснио да они нису напустили косовске институције као резултат сопственог хира већ као резултат непоштовања политичке воље Срба на КиМ.

Објашњава да постоји непоштовање коалиционог споразума у читавом низу важних питања за Србе и да има много нерешених проблема које владајуће албанске странке нису показале вољу да решавају. Ђурић истиче да Срби не траже ништа изван онога што је предвиђено коалиционим споразумом.

Потврдио је да је претходних дана било наговештаја да би могли да се уваже ставови Срба и да се врати у оквире онога што је договорено споразумом.

Ђурић наводи и да српски представници имају крајње разумне и рационалне захтеве који не излазе из оквира онога на шта су се Албанци обавезали потписом.

Директор Канцеларије за КиМ каже и да је битно да имамо представнике Срба који ће да решавају проблеме на терену. Истиче и да Београд охрабрује дијалог и нормализацију односа, али да не види ту врсту искрености код албанских политичара.

Говорећи о спровођењу бриселског споразума, Ђурић каже да постоји неколико кључних проблема, а да је први то што је напуштена договорена динамика спровођења споразума.

"Први елемент плана спровођења је прилагођавање правног оквира Приштине која треба да прилагоди правни оквир да би била основана Заједница српских општина", објашњава Ђурић.

Истиче да представници Албанаца, уместо да се баве тиме, измишљају нове разлоге због чега не примењују обавезе које су преузели.

Ђурић наводи и да српска страна испуњава своје обавезе и да нема додатних обавеза које би требало да спроведе. Ђурић истиче и да албански представници након разговора у Бриселу одлазе у Приштину и не говоре истину.

"Ми се нећемо уморити од представљања чињеница јавности, али изгледа да се ни албанска страна не умара од искривљавања чињеница", каже Ђурић.

Најавио је да ће бити објављен обиман извештај о досадашњој примени бриселског споразума и нормализацији односа и да ће целокупна јавност моћи да, читајући тај извештај, стекне увид у то шта су обе стране урадиле.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 27. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару