Читај ми!

Општине неравномерно заступљене у Скупштини

Многе локалне самоуправе већ годинама немају представника који би говорио у њихово име у републичком парламнету. Једно од решења за бољу заступљеност општина у Скупштини Србије јесте промена изборног система. Стручњаци, међутим, сматрају да то није довољно.

Представнике у парламенту нема око стотину локалних самоуправа, а неке их‚ попут Гаџиног Хана или Пландишта, никада нису ни имале. Када би неко из њиховог комшилука седео у скупштинским клупама, верују мештани Лебана, и они би имали користи.

Лебане је запостављено, кажу мештани, у свим аспектима, као да не постоји. Додају да би преставници Лебана урадили нешто за то место, јер је Лебане, кажу, нажалост остарило.

Ипак, неки од мештана кажу да је Лебане раније имало представнике, па ништа нису урадили. Међутим, више је оних који сматрају да би изборни закон требало да се промени, и да Лебане има свог представника.

Срђан Перић помоћник председника општине Лебане наводи да је народни посланик спрега између локалних самоуправа и Скупштине Републике Србије, владе и ресорних министарстава.

Додаје да су мештани Лебана територијално одсечени због тога што немају посланика већ 15 година. Истиче да је територија Лебана велика површина, као и да се граничи са Косовом.

Посланика 15 година уназад, поред Лебана, немају ни Медвеђа и Бојник, каже Перић.

Једна од идеја је да би мешовити изборни систем омогућио да скупштина равномерније буде попуњена. Испред кандидата стајало би име, презиме и одакле је.

"Тај посланик би био итекако одоговран грађанину, морао би да му подноси извештај, и да заступа његове интересе у републичком парламенту на најквалитетнији начин", каже Владимир Маринковић, потпредседник Скупштине Србије.

Није реално да неком ко је из Београда или Крагујевца приоритет буду интереси, рецимо, Лесковчана, или мештана Бабушнице. У стварности, ипак, кандидати на посланичким листама су најчешће из непосредног окружења страначког врха, а они су опет углавном из већих градова.

Актуелни скупштински сазив има: 76 посланика из Београда, из Новог Сада 19, из Ниша 12, затим, Краљево, Јагодина и Чачак имају по пет посланика.

Ђорђе Вуковић из Цесида сматра да би бољу представљеност одређених региона у парламенту могла да обезбеди промена изборног система која мора ићи или мешовитим или пропорционалним изборним системом са више изборних јединица, или евентуално већинским.

"Кључни проблем нашег изборног система је то што он не врши најважнију своју функцију, а то је одабир политичке елите", додаје Вуковић.

Док се територијална заступљеност у скупштини не промени, општине без представника у Скупштини Србије, до виших нивоа власти долазиће преко странака или институција које заступују интересе локалних самоуправа.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 27. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару