СДС: Недопустиво да сва одговорност падне на пилота

Социјалдемократска странка позвала је надлежне органе да утврде ко је дао налог за полетање хеликоптера Војске Србије у чијем је паду, 13. марта, погинуло седам особа.

Недопустиво је да се резултати истраге о паду хеликоптера, када су трагично изгубљени људски животи, сведу на то да је сва одговорност на пилоту, саопштила је Социјалдемократска странка, уз захтев да се јавно изнесе податак ко је дао налог за полетање, преноси Танјуг.

"Захтевамо наставак истраге и утврђивање одговорности целог ланца командовања који је учествовао у овој одлуци", наводи се у саопштењу.

И након извештаја и даље је нејасно, наводи СДС, да ли је министар одбране Братислав Гашић издао налог или није.

"Уколико јесте, захтевамо да сноси професионалну и политичку одговорност и да буде смењен. Уколико није, онда нека утврди ко јесте и он смени оне из ланца командовања који су одговорни", наводе из СДС-а.

Истрага показује, наводе, да је јасно да су сви, од цивила до војних лица, учинили огромне пропусте и по правилу се у таквим случајевима одговорност утврђује по линији командовања и издавања наређења од министара до војних лица.

"Ако су, како извешšтај истраге кажžе, они који су управљали хеликоптером били под дејством алкохола, њихова одговорност је кривична. Али онај ко им је дао налог за полетање хеликоптера у таквим ризичним условима, мора да сноси политичку и професионалну одговорност и да буде смењен", наводе из СДС.

Поред тога, додају, недопустиво је да истрага за пад хеликоптера у близини писте у главном граду траје дуžже од истраге пада немачког авиона, који је пао у неприступачном пределу Алпа.

"Сматрамо и да је недопустиво да премијер пре резултата истраге говори како "неће дати" одређене министре, јер изношšењем таквог става доводи у питање читав правни поредак држžаве. Сви би требало да буду предмет истраге без унапред одређених привилегија и на основу резултата истраге би требало да се одређује ко је одговоран, а не спрам тога кога ће премијер "дати", а кога "неће", пише у саопштењу СДС-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 27. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару