Читај ми!

Нацрт Акционог плана за поглавље 24 до краја априла у ЕК

Сарадња државних институција и невладиног сектора је изузетно значајна у изради Акционог плана за поглавље 24 - правда, слобода, безбедност чија трећа верзија ће до крај априла бити послата Европској комисији, речено је на скупу о тој проблематици.

На радном састанаку поводом израде трећег нацрта Акционог плана за поглавље 24 је указано и да представници невладиног сектора до 10. априла могу слати своје коментаре примедбе и сугестије, јавља Танјуг.

Државни секретар МУП-а Александар Николић је објаснио и да ће потом "у другој половини априла трећа верзија нацрта Акционог плана бити упућена Европској комисији".

"Сви би волели да трећа верзија Акционог плана буде и коначна и трудићемо се да буде коначана... а ако и не буде - преживећемо", рекао је Николић додавши да је Црна Гора имала пет верзија нацрта истог докумената.

Николић је нагласио значај сарадње са невладиним сектором "који је потребан држави" истаквши да је потребно да сви коментари и сугестије буду достављени у писаној форми.

"Овога пута морамо да убацимо (у Акциони план) и реформу полиције, што није мала ствар и није мало посла... али ми ћемо то урадити и са техничког становишта смо потпуно спремни да га, после сугестија НВО пошљемо одмах", рекао је Николић.

Директорка Београдског центра за безбедносну политику Соња Стојановић Гајић је истакла да је циљ данашњег састанка да се разјасне дилеме и отклоне нејасноће.

Према њеним речима, циљ је и да буде што боља финална верзија Акционог плана којим ће Србија доказивати ЕУ да зна шта и како хоће да постигне да би испунила услове за чланстви у ЕУ.

Стојановић Гајић је рекла и да је главни захтев НВО да радна групе свим грађанима учини доступним све извештаје преко сајта.

Указала је и на тежње цивилног сектра да се у спровођиењу мера у заштиту безебдности не улаже само у опрему и обуку већ и на заштиту права грађана, "поготову оних који су жртва организвоаних криминала, трговине људима, тероризма..."

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 27. јун 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару