Читај ми!

Селаковић: Приштина скреће пажњу са реалних проблема

Најаве Приштине да ће тужити Србију за геноцид представљају начин да се пажња јавности скрене са правих проблема, оцењује министар правде Никола Селаковић за РТС. Одлука о Шешељу када стигне званична информација из Хага. Само тужилац зна детаље извештаја о паду хеликоптера, каже Селаковић и истиче да треба имати поверење у институције.

Министар правде Никола Селаковић сматра да је циљ Приштине да најавама о тужби против Србије за геноцид скрене пажњу са економских тема и оснивања суда за ОВК.

"Имамо једну појаву која је карактеристична у нашем региону, мада Србија није део те појаве, а то је да се упире прст у нешто, да се скреће пажња јавности са, овде, економске ситуације која резултира одласком десетина хиљада људи са Косова, па оснивања суда за злочине такозване ОВК", објаснио је Селаковић гостујући у Дневнику РТС-а.

Онда се, каже, праве политички памфлети – прича о резолуцији, тужби за геноцид.

"На трећој години правног факултета се учи ко може да буде страна у спору", рекао је Селаковић додајући да Косово не испуњава те услове јер није ни држава, ни члан УН.

Истичући да може и држава која није чланица да учествује ако има потребну препоруку Савета безбедности, министар додаје да је познат став свих чланица тог тела УН.

Недавно је именовано 47 нових јавних бележника на Косову. Сада их је 140, а требало би укупно да их буде 371. Тај процес ће, каже Селаковић, бити завршен када буде кандидата за сваку општину у којој је потребан јавни бележник.

"Има 115 кандидата који су положили испит, и они се углавном нису пријавили на последњи конкурс, али очекујем да хоће на наредни", рекао је Селаковић додајући да је у питању млада професија која има "дечје болести" које треба да преболи.

Сматра да је након седам месеци рано говорити о правим ефектима увођења нотара и да је за то потребно да прође најмање година или две.

"У сваком случају има позитивних ствари и оних које нису, и у њима смо реаговали", рекао је Селаковић.

Говорећи о недавном штрајку адвоката, министар је рекао да је тешко у наредна два месеца надокнадити све. Потребно је партнерство не само адвокатуре и министарства, већ и партнерство адвокатуре и судова, истиче Селаковић.

Завршен је, каже, Нацрт закона о заштити права на суђење у разумном року, који је Влада утврдила и послала у Скупштину. Очекује да ће се до краја априла наћи на дневном реду.

"Подсетићу да је јавна расправа трајала прилично дуго, али, према речима људи из Савета Европе, то је један од најбољих текстова те врсте. То је реформски закон", рекао је Селаковић.

Говорећи о објављивању извештаја о паду војног хеликоптера у коме је погинуло седам особа, Селаковић је нагласио да јавност треба да има поверење у институције државе.

"Још једном позивам на стрпљење. Треба да имамо поверење у институције, а Тужилаштво јесте таква институција", рекао је Селаковић.

Навео је да не зна да ли ће после објављивања извештаја, најављеног за данас, бити познати сви детаљи те несреће, истичући да то зна само тужилац.

"Тужилац је добио прилично обиман извештај, он садржи преко 500 страна. Видећемо. Било је потребно да се тај извештај обради", рекао је Селаковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 27. јун 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару