Читај ми!

Српско-хрватско усијање и хлађење

Хрватски амбасадор се враћа у Београд после празника. То је речено после разговора министара спољних послова Србије и Хрватске. Тиме се полако смирују страсти после запаљивих изјава и паљења хрватске заставе.

Док политичари Србије и Хрватске истичу неопходност регионалне стабилности – Војислав Шешељ поручује да је разоткрио природу односа који никада није био пријатељски.

Паљење заставе за њега је ситна провокација, а стварни циљ је прекид преговора са ЕУ. Зато, своје поступке Војислав Шешељ не сматра ни штетним по односе са Хрватском, ни усмереним против грађана Србије.

"Ти моји потези су само разоткрили праву суштину тих односа, ти односи никада нису били добри, Хрвати су се увек овако понашали у интерним контактима, а наши су, што би Срби рекли, непрекидно скидали гаће", навео је председник СРС-а Војислав Шешељ.

Обе државе позивају на нормализацију ситуације у интересу будућности целог региона.

Министри спољних послова Србије и Хрватске Ивица Дачић и Весна Пусић разговарали су телефоном. Весна Пусић се нада "спуштању лопте".

Хрватски амбасадор у Београду вратиће се после празника. Министри спољних послова утврдили су и да се не сме дозволити да појединачни инциденти угрозе обострану жељу за унапређењем односа.

Пусићева је претходно у Загребу објаснила да су неприхватљиве и изјаве Александра Вулина.

"Хтео је да пошаље једну свађалачку поруку, која квари односе. Ми мислимо да се са тим мора стати", навела је министарка спољних послова Хрватске.

Да тешке речи никоме не доносе добро, оцењује министар правде Србије Никола Селаковић.

"Било да палите речима, било да палите ватром, ништа добро нећете урадити. Србија је показала да води мудру, помирљиву, достојанствену и конструктивну политику", рекао је Селаковић.

Шешељ се накратко вратио и у парламент. Посланици осуђују паљење заставе, али различито коментаришу релације Београда и Загреба.

Борко Стефановић из ДС-а рекао је да је нејасно зашто министар Вулин прелази оквире својих овлашћења и због чега запаљивом реториком нарушава и онако лоше односе у региону, додајући да осуђује и изјаву хрватског министра.

Драган Марковић из ЈС-а рекао је да не треба да палимо заставе, али да је то урадио човек као физичко лице и да он није члан Владе, а да његова странка није парламентарна.

"Како би Србија требало да реагује када цео стадион, када су српски клубови гости у Хрватској, скандира – убиј, убиј Србина", упитао је Марковић.

Јанко Веселиновић из НДС-а каже да се све изјаве неодговорних политичара преламају преко њихових леђа и свака неодговорна изјава хрватског министра значи лошији положај Хрвата у Србији, а свака лоша изјава српског министра значи лошији положај Срба у Хрватској.

Иако је данас из Загреба поручено да је Шешељ неважан маргинални феномен из прошлости, евидентно је да још може да уздрма односе две државе.

Амерички амбасадор Мајкл Кирби рекао је да Србија није иста као кад је Шешељ отишао у Хаг. Србија је сада на европском путу, напорно ради на пријатељским односима са суседима, и то је Србија коју, каже, жели да види.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 27. јун 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару