Читај ми!

Одаловић: Приштина ће морати да се суочи са злочинима

Специјални суд је болно питање за Албанце јер ће се први пут судити за злочине над Србима и осталим неалбанцима, сматра председник Комисије Владе Србије за нестале особе Вељко Одаловић.

Вељко Одаловић наглашава да Албанци треба да схвате да се неће судити косовским институцијама, већ одговорнима за злочине који су почињени над око 3.500 људи, преноси Танјуг.

"Треба да се забрину злочинци, а ако су они у институцијама, нека брину. Овде није циљ да се преиспитују власт или институције, јер оне нису ни постојале у време када су се злочини дешавали. Злочинци су били у шуми, потпуно другачије организовани", поручује Одаловић и додаје да злочинци треба да се брину, ако су део институција.

Гостујући на Радију КиМ у Чаглавици каже да је злочин нешто што апсолутно мора бити санкционисано.

Истиче да ће Специјални суд бити један од инструмената за решавање питања судбине несталих Срба са Косова.

"Надамо се да ће се истрагом о злочинима доћи и до места где су потенцијалне жртве", сматра Одаловић.

Током ратних сукоба Косово је било подељено на пет зона одговорности којима су управљали припадници Ослободилачке војске Косова.

Одаловић очекује да ће се Специјални суд позабавити и питањем командне одговорности.

"Нису ти људи сами себе убили, нису одшетали да беру цвеће или јагоде, па нестали. Они су, нажалост, отети", упозорава Одаловић и додаје да бивши ОВК команданти треба да се забрину да ли ће до њих доћи командна одговорност, као што је то био случај са одговорношћу војног, државног и полицијског врха Србије.

Одаловић тврди да постоји преко 300 сведока који ће потврдити оно што су видели, чули или најдиректније осетили током сукоба на Косову.

Озбиљне истраге се морају водити и тај Суд јесте за њих брига, али је то њихов проблем.

"Они се нису сами суочили са злочинима. Очигледно је да косовско друштво ћути и покушава једном Резолуцијом о геноциду додатно да пребаци лоптицу у неко друго двориште", сматра Одаловић.

Председник Комисије за нестале очекује да ће посланици Скупштине Косова ускоро усвојити Закон о оснивању Специјалног суда.

"Приштина ће морати да одговори том закону. Уколико одбије, суочиће се тешким мерама", закључује Одаловић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије