Читај ми!

Вучић: У Словачкој имамо искреног пријатеља

У Словачкој имамо искреног пријатеља од кога можемо много да научимо, поручио је премијер Србије Александар Вучић током посете Братислави. Потребно је што пре започети преговоре о отварању поглавља са Србијом, поручује словачки премијер Роберт Фицо.

Премијер Србије Александар Вучић састао се у Братислави са премијером Словачке Робертом Фицом, а након сусрета је поручио да Србија у Словачкој има искреног пријатеља од кога може много да научи.

 

Словачка, која у овој години има раст од четири одсто и фискални дефицит испод три посто, представља добар пример за Србију, нагласио је Вучић и истакао да ће Србија преписати неке од мера које је словачка влада успешно спровела у циљу побољшања економске ситуације.

"Наш циљ је потпуна стабилизација Западног Балкана", нагласио је Вучић, преноси Танјуг.

"Словачка је била уз Србију и српски народ и кад јој је било тешко и много теже него данас и то је једна од ствари које поштујемо. Захвални смо словачкој влади на подршци када је у питању очување територијалног интегритета Србије, када је у питању Косово и Метохија, али и на подршци када је реч о нашем европском путу", рекао је Вучић.

"Србија се налази на том путу и неће одустајати од њега, а уверени смо да од словачке владе можемо много тога да научимо", поручио је српски премијер.

Једна од тема разговора била је и словачка мањина у Србији.

"Ми Словаке у Србији доживљавамо као мост између две земље и све што словачка влада и Словаци буду мислили да треба да урадимо за њих, ми ћемо урадити", рекао је Вучић.

Фицо је истакао да је улазак у ЕУ Словачкој донео много користи, да је чланство у европској породици позитивно и да је грађанима потребно објаснити све предности.

"Задовољан сам што је скрининг за Србију завршен и потребно је што пре започети преговоре о отварању поглавља. Усвојили сте низ одлука чиме сте потврдили да желите да будете фактор стабилности у региону. Србији нудимо сва искуства из претприступних преговора", истакао је Фицо.

Фицо је додао да разуме да су нека поглавља за неке земље-чланице ЕУ битнија од других, али да он сматра да почетак преговора са Србијом не треба условљавати поглављима 23 и 24.

"Почетак преговора не бих условљавао поглављима 23 и 24. То су значајна поглавља, али Србија је спремна и за отварање и осталих, и мислим да би било добро да преговори започну", рекао је Фицо.

Обраћајући се новинарима, Фицо је рекао да је тема разговора била и улога словачких компанија у Србији.

"Словачка постаје активна у Србији када је у питању учешће наших фирми у Србији, а то очекујемо и од српских фирми", рекао је словачки премијер и нагласио да Србија има изузетну улогу и у председавању ОЕБС-у, саопштила је Канцеларија Владе Србије за сарадњу с медијима.

Вучић и Фицо су разговарали и о словачком искуству у подршци предузетничком сектору, као и о начинима наплате пореза и ПДВ-а, које је Словачка успешно спровела.

Премијер Србије је, после састанка са словачким премијером, новинарима рекао да су економски, али и политички односи две земље веома добри и изразио уверење да ће трговинска размена између Србије и Словачке бити још већа.

Вучић је рекао да је са Фицом разговарао о доласку словачког бизнисмена Петра Карамаша у Железару, затим о одређеним енергетским пројектима и о привлачењу словачких инвеститора у Србију.

Премијеру Србије је пре почетка састанка приређен свечани дочек уз смотру гарде и интонирање химни две државе.

Вучић је претходно разговарао и са словачким председником Андрејом Киском о подршци Словачке европском путу Србије и економској сарадњи две државе.

Киска је поздравио напоре које Србија чини на европском путу и нагласио да је важно видети што пре позитивне сигнале из ЕУ.

Председник Словачке је током сусрета нагласио да Словачка мора да уради више како би помогла бржем отварању поглавља.

Вучић је обавестио Киску о реформама које спроводи Влада и захвалио на подршци коју Словачка пружа Србији на европском путу.

Истакао је да је економска сарадња две земље добра, али да постоји простор за повећање трговинске размене.

Отворен пословни форум "Србија–Словачка 2015"

У Братислави је отворен пословни форум "Србија–Словачка 2015", а премијер Вучић је поручио да Србија тежи да данас буде један од лидера у реформама, као што је то почетком миленијума била Словачка у Југоисточној Европи.

"Србија нуди добре услове за стране инвеститоре, а једна од предности је стабилна политичка и економска ситуација у земљи. Управо је и Словачка из тог разлога постала веома привлачна за стране инвеститоре, због своје стабилности", рекао је Вучић представницима компанија две земље.

Вучић је нагласио да Србија стреми циљу који подразумева јачање српске економије, стварање уређене државе која почива на европским вредностима, ојачане ефикасним јавним сектором и стварању најпривлачнијег пословног окружења у овом делу Европе.

"Пакет мера који смо усвојили а које су усмерене ка фискалној консолидацији, затим аранжман са ММФ-ом који ће дати додатну сигурност страним инвеститорима, јер ће Србија обезбедити дугорочну макроекономску стабилност. Такође, очекујемо да Србија постане пуноправна чланица Европске уније до 2020. године, и то је приоритет ове владе" закључио је Вучић.

На форуму који су отворили Вучић и потпредседник словачке владе и шеф дипломатије Мирослав Лајчак, учествовало је око 60 компанија из Словачке и 21 из Србије.

Окупљенима су се поред Вучића и Лајчака обратили министри финансија Србије и Словачке, Душан Вујовић и Петар Казимир.

Говорио је и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, који је оценио да словачке и српске компаније имају различите могућности за унапређење сарадње, посебно у области јавно-приватних партнерстава.

Форум су организовали Привредна комора Србије и Министарство спољих и европских послова Словачке.

Вучић је завршио посету Братислави сусретом са председником Парламента Петером Пелегринијем, са којим је разговарао о парламентарној сарадњи две земље, подршци европском путу Србије, и економској сарадњи две земље. Нагласио је да ће српска влада подржати рад медија на словачком језику.

Пелегрини се захвалио на подршци српске владе словачкој заједници у Србији, која је, како је нагласио, једна од највећих у свету. Истакао је да Словачка пружа пуну подршку Србији на њеном европском путу, да тај пут није лак, али да је Словачка спремна да своја искуства на том пољу подели са Србијом.

"Политичка ситуација у Србији је стабилна, то доприноси целокупној стабилности региона и то ће олакшати ваше приступање ЕУ", закључио је Пелегрини, којег је Вучић позвао да посети Србију.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије