Читај ми!

Посланици о инспекцијском надзору

Посланици Скупштине Србије разматрали су Предлог закона о инспекцијском надзору. Нови закон ће радикално смањити простор за корупцију и сиву економију, поручује министарка Кори Удовички.

17.30 - Завршен начелни претрес Предлога закона о инспекцијском надзору. 

16.30 - Опозиција сматра да је предложени закон недовољан за смањење сиве економије и отклањање коруптивности у инспекцијама, преноси Танјуг.

12.15 -  Нови закон ће смањити простор за сиву економију и битно растеретити трошкове привреде, каже министарка Кори Удовички.

10.05 - Почела седница Скупштине Србије. На почетку посланичка питања.

Скупштина Србије завршила је начелни претрес законског предлога о инспекцијском надзору. Нови закон требало би да усклади рад и прецизира надлежности 37 различитих инспекцијских служби.

Потпредседница Владе Србије и министарка за државну управу и локалну самоуправу Кори Удовички рекла је да ће усвајање предложеног закона о инспекцијском надзору радикално смањити простор за корупцију и сиву економију и битно растеретити трошкове привреде.

Представљајући нова законска решења, Удовички је напоменула да ће она суштински променити начин на који раде све инспекцијске службе у Србији.

"Резултати ће бити вредни труда и трошка, радикално ће се смањити простор за корупцију, простор за сиву економију и битно ће се растеретити трошкови привреде", рекла је Удовички.

Предложеним законом, према њеним речима, мења се однос између инспекција и управе, привреде и грађана, унапређује се планирање њиховог рада и координација….

"Доносимо овај закон зато што су то тражили привредници и грађани Србије. Они су препознали да је највећи проблем са којим се суочавамо данас, а са којим ће се овај закон обрачунавати, да је систем такав да доводи до непредвидивости пословног амбијента, што је највећа кочница за инвестиције и отварање нових радних места", рекла је Удовички, подсећајући да је тај систем је последњи пут уређиван 1992. године. 

Удовички је казала да ће, поред осталог, редовни инспекцијски надзор бити планиран код свих инспекција, да ће редовне инспекције бити најављиване субјектима надзора, да ће се смањити непотребно контролисање оних који су већ ускладили своје пословање са прописима, а који су били предмет инспекцијског надзора јер се знало да ће се код њих обавити инспекцијске норме.

Опозиција критикује закон

Посланици опозиције сматрају да је предложени закон о инспекцијском надзору недовољан за смањење сиве економије и отклањање коруптивности у инспекцијама.

Посланик Социјалдемократске партије Јанко Веселиновић поручује да његова странка није задовољна предложеним решењима и да она, без обзира што су поднели 35 амандмана, не могу ни на тај начин бити поправљена.

Веселиновић сматра да су предложена решења недовољна и да Србија и даље неће имати механизам за отклањање коруптивности.

Уз напомену да је сам закон веома битан и да је у питању један од најважнијих аката који је дошао у скупштинску процедуре за време актуелне коалиције, Веселиновић наводи да основни проблем није у томе што немамо адекватне законе, већ што се донети закони не поштују.

Додао је и да стање у инспекцијском надзору није задовољавајуће, да већина грађана не зна ни где се налазе инспекције, ни њихове бројеве телефона, нити надлежности 37 инспекција, колико их постоји у Србији.

На то му је одговорио шеф посланика СНС Зоран Бабић, који је приметио да су све те инспекције биле формиране док је Веселиновићева некадашња странка била на власти и да демократе у то време нису показивале "ни зрно напора" да се то стање среди.

Додао је да су све ове инспекције формиране у време док је Веселиновићева странка била на власти, да су "све оне радиле и функционисале нетранспарентно, без адреса и бројева телефона, баш у време док је Веселиновићева странка ведрила и облачила у Србији".

"Не можемо све стављати као да је живот почео пре три године, од када је СНС на власти. Нисте показали ни зрно напора да се то среди када сте били на власти", рекао је Бабић.

Према његовим речима, СНС сматра да је предложени закон добар и гласаће за њега.
Веселиновић му је реплицирао да ниједног тренутка није отпужио Владу Србије за стање у инспекцијама, већ да је у питању друштвени проблем који датира одавно.

Посланик ДС Иван Јовановић наводи да закон нуди побољшања, али да не верује да ће кључно допринети смањењу сиве економије, будући да је инспекцијски надзор на петом месту по том питању.

"Примена овог закона је кључан проблем, од система који је тром, застарео и неефикасан треба да дођемо до система у којем ће наше инспекције бити ефикасније и чији се рад неће мерити искључиво према броју написаних казни", рекао је Јовановић, док његова колегиница Гордана Чомић сматра да је неозбиљно тврдити да ће предложени закон довести до смањења сиве зоне.

Предложена решења хвале и најављују подршку и посланици СВМ, СПО, НС, СПС, СДПС.

Посланици ће као другу тачку дневног реда нове седнице разматрати предложени закон Предлог закона - лекс специалис о поступцима експропријације и издавања грађевинске дозволе ради реализације изградње пројекта "Београд на води", о коме ће се расправљати у уторак, 7. априла.

На дневном реду седнице парламента је и избор судија који се први пут бирају и Предлог тумачења одредбе Закона о основама система образовања и васпитања, који је поднео скупштински Одбор за уставна питања и законодавство.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије