Протест ДСС-а и Двери због споразума с НАТО-oм

Демократска странка Србије, покрет Двери и публициста Жељко Цвијановић предали су у Скупштини Србије протестно писмо поводом потписивања ИПАП споразума Србије са НАТО-ом, али и због организовања семинара Парламентарне скупштине НАТО-а, који се одржава у Београду.

ДСС и Двери су хтели да одрже конференцију за новинаре у Дому Народне скупштине, што им није дозвољено, па су конференцију одржали испред зграде парламента, где су прочитали писмо, а потом га на писарници предали, преноси Бета.

У писму се наводи да се потписивањем ИПАП споразума Србија опасно приближила "најмрачнијој војној организацији данашњице" и да је тиме озбиљно нарушила своју позицију војне неутралности.

ИПАП споразум, односно Индивидуални акциони план партнерства Србије и НАТО потписан је 21. марта ове године у Бриселу. Представља највиши облик сарадње једне земље с НАТО-ом кроз Партнерство за мир, а који не подразумева чланство у Алијанси.

"Свакоме је јасно да је потписивање ИПАП-а, којим Република Србија добровољно уступа своју територију, ваздушни простор и инфраструктуру снагама НАТО-а, сврставање наше земље у антируску војну коалицију, и то у тренутку кад је америчким такозвани 'Актом о превенцији руске агресије' Русији практично објављен рат", стоји у пропратном писму.

Представници ДСС-а и Двери су упитали власти да ли ће бити први у историји који ће Србију уврстити "у антируску агресорску коалицију" и да ли ће истовремено наставити да узвикују мантре да "Србија никада неће увести санкције својој руској браћи".

Додаје се да власт треба да затражи мишљење грађана на референдуму о споразуму ИПАП, ако већ "добровољно улази у НАТО".

"Поред референдума и избора, захтевамо од вас да се вратите Уставу, закону и српској историји, и да од НАТО-а захтевате надокнаду материјалне штете изазване 78-одневним бесомучним бомбардовањем, која је процењена на преко 100 милијарди долара", наводи се у писму.

Представници ДСС-а и покрета Двери нагласили су да се историјски циклус,започет НAТО агресијом на Југославију није завршио и да зато нико нема право да стави Србију на страну непријатеља.

"Подсећамо вас да немате ни политичко ни морално право да жртвујете данашњи највећи морални и историјски ресурс земље и народа који су се први у Европи херојски супротставили злочиначком војном савезу", стоји у писму.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 27. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару