Србија спремна за отварање поглавља

Постоје сви услови да Европска комисија у наредним месецима донесе одлуку о отварању поглавља, рекао је шеф италијанске дипломатије Паоло Ђентилони, после разговора са министром Ивицом Дачићем. Напредак Србије на путу ка ЕУ зависиће од процене да ли има напретка у дијалогу са Приштином, истакао је Дачић.

Италија је први економски партнер Србије али и њен важан политички партнер који пружа пуну подршку убрзању европских интеграција Србије, сагласили су се министри спољних послова Италије и Србије Паоло Ђентилони и Ивица Дачић, преноси Танјуг.

Ђентилони је изјавио да је Италија потпуно сигурна да процес европских интеграција Србије треба да иде корак напред и да постоје сви услови да ЕК у наредним месецима донесе одлуку о отварању поглавља.

"Не можемо да задржавамо овај поступак (европских интеграција) јер је Србија преузела обавезе и ради на њиховм испуњавању. Верујем да постоје сви услови да Европска комисија у наредним месецима доносе одлуку о отварању поглавља", рекао је Ђентилони на заједничкој конференцији за новинаре са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем.

Ђентилони је оценио да две државе имају одличне политичке и економске односе и најавио да ће председник Италије Серђо Матарела 25. маја доћи у посету Београду.

Како је додао, ускоро би требало да буде одржана заједничка седнице две владе.

"Италија је први економски партнер Србије и субјект који је највише подржава на путу ка ЕУ", поручио је Ђентилони. Он је додао да Италија цени и то што је Београд урадио у оквиру дијалога са Приштином као и сва остала питања која се тичу европских интеграција.

Дачић је италијанском колеги пренео и да су завршени скрининзи за сва поглавља и да то значи да је Србија спремна за отварање поглавља.

"Овде је сада реч о политичкој процени држава чланица да ли постоје политички услови да се таква одлука донесе. Немачка сматра да се не могу отворити друга поглавља док се не отвори поглавље 35 које је везано за Косово", рекао Дачић.

Дачић је рекао да ће Србија испуњавати све што је потписано у Бриселском споразуму и свим оним што је предвиђено планом имплементације, али да не може бити одговорна ако неко поставља нове услове."Италија је наш први економски партнер, али не само то. Италија је и наш политички партнер", рекао је Дачић и изразио захвалност Риму за подршку Србији у процесу европских интеграција.

Италија се, како је истакао, залаже за убрзање преговора о чланству, за отварање поглавља чиме даје веома значајну подршку за оно што ради влада Републике Србије.

Српски шеф дипломатије је указао да Италија даје допринос и регионалној стабилности, и подсетио да је на иницијативу Риму недавно одржан трилатералан састанак Италије, Србије и Албаније.

"Ми желимо да што више унапређујемо и развијамо односе", рекао је Дачић и изразио очекивање да ће дефинисани не само економски пројекти, већ да ће Италија учествовати у регионалним пројектима као што су саобраћајнице, енергетика, инфраструктура...

Шеф италијанске дипломатије је такође истакао да Италија цени све што Србија чини као председавајући ОЕБС.

Дачић: Одлука Трибунала угрожава политичку стабилност

Министар Ивица Дачић изјавио је да одлука Хашког трибунала да се лидер радикала Војислав Шешељ врати у притвор, угрожава политичку стабилност Србије, па самим тим и региона.

Дачић је нагласио да је таква одлука скандалозна и перфидна, јер Србију, ни криву ни дужну, уводи у политичку нестабилност.

"Јасно је да је од самог почетка имала за циљ да угрози и наруши политичку стабилност у Србији, а самим тим и у читавом региону", рекао је Дачић новинарима после састанка са италијанским шефом дипломатије Паолом Ђентилонијем.

Уз напомену да се остави по страни Шешељево "неодговорно понашање" и изјаве које не иду у прилог ни њему ни држави, Дачић је казао да одлука Хашког трибунала није без намере и да Србија има право то да каже и образложи своје интересе.

"Ми у региону веома волимо синдром дрона, а то је да, кад направимо корак унапред, идемо неколико корака уназад", рекао је Дачић и навео да се у случају Шешеља систем Хашког трибунала показао као потпуно неефикасан, будући да је он тамо провео више година, а да тај процес још није окончан.

Дачић је напоменуо да Влада Србије није учествовала у разговорима, нити је обавештена о одлуци да Шешељ буде пуштен, као да да је нико није обавестио ни о његовом пуштању на слободу и да до данас није добила званичан захтев да буде враћен у Хашки трибунал.

"Само смо обавештени да му не дамо пасош, чак није ни наш полицајац ишао по њега, што је била пракса у другим случајевима. Наша амбасада је за то сазнала на сајту. То је био Шешељев аранжман са Хашких трибуналом", рекао је Дачић и додао да ће Влада одлучити о томе, не прецизирајући када.

Дачић је напоменуо и да се одлука Хашког трибунала, која до сада није забележена, не уклапа у концепт реформи које спроводи Влада Србије.

"Резолуција о геноциду не доприноси наставку дијалога"

Дачић је изјавио да резолуција о геноциду Срба над Албанцима током сукоба 1999. године, коју је посланичка група Демократске партије Косова поднела косовској скупштини, не иде у прилог разговорима у Бриселу.

Дачић је новинарима рекао да се о геноциду не гласа, већ да се о њему суди.

"Добио сам вест да ће косовска скупштина да разматра неку декларацију о геноциду на Косову. Па чекајте, зар неко мисли да Србија под тим условима може да разговара у Бриселу? Чему то све?", навео је Дачић.

Подсетио је да Београд пре неколико дана посетила висока представница ЕУ Фредерика Могерини, да је са њом разговарано о наставку дијалога са Приштином, као и да се премијер Србије Александар Вучић чуо са косовским премијером Исом Мустафом како да се настави дијалог и шта треба да се ради како би се представници Срба вратили у косовске институције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 27. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару