Читај ми!

Вулин: Шешељ потребан Хагу као стална претња

Хаг манипулише Шешељом и користи га каo сталну претњу и фактор за дестабилизацију Србије, каже за РТС министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Александар Вулин. Трибунал у Хагу требало би два пута да размисли о томе шта чини са Шешељом, истиче Вулин.

Александар Вулин је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је, када је лидер радикала пуштен на слободу, унапред предвидео да ће Хаг затражити његов повратак и додао како се нада да ће се избећи најгори могући сценарио по Србију.

"Није било тешко погодити и предвидети овај сценарио. Ја се надам да ће Шешељ бити довољно паметан да схвати да ниједна проливена кап српске крви није вредна овога о чему ми сада разговарамо и да ће сценарио насиља на београдским улицама бити избегнут", каже Вулин.

Напомиње да Влада није добила никакав званични допис и да ће свака даља одлука бити искључиво она коју Влада Србије донесе.

Вулин каже да је, када је слушао говор премијера Вучића поводом шеснаестогодишњице НАТО бомбардовања, одмах знао да ће Србија на неки начин бити кажњена.

"Слушао сам говор председника Владе Србије у коме се први пут један премијер усудио да каже да је у питању НАТО агресија и у коме је први пут један премијер рекао да је 3.500 војника и полицајаца побијено, а не страдало од кише, поплаве, града или од сунца. Само сам помислио шта ће да се деси", рекао је Вулин.

Напомиње да је ово начин да се казни премијер који се бори за Србију и да је ово одговор на Вучићеву реченицу: "Нећете нас посвађати са Русијом" и реченицу да води српску политику.

Вулин подсећа да Србија захтева већ 12 година пресуду за лидера радикала, али да је, како каже, Хагу потребна политика и могућност да Шешељом стално манипулише, а да га притом користи као фактор дестабилизације Србије и као сталну претњу.

"Је л' он рекао или урадио нешто што не ради већ 20 година?", упитао је министар Вулин.

Указује да је ова одлука Трибунала да Шешеља врати у Схевенинген покушавање да се успоре неки други процеси и позива Хаг да два пута размисли о томе шта жели да учини са лидером радикала.

"Преговори са Приштином уопште нису лаки и једноставни, како се чини у јавности, и премијер Србије има јасан став и гласно уме да каже да нешто што није у складу са српским интересима не може да прође", навео је Вулин, који је додао да се плаши шта све може да проузрокује одлука из Хага. 

На питање да ли је Влада успоставила контакт са лидером радикала, Вулин каже да ће оног момента када буду добили било какву информацију из Хага предузети све законске мере, па самим тим и контакт.

Истиче да на Влади није да се ни са ким договара и закључује да сваки носилац пасоша Републике Србије заслужује пажњу и да због тога грађане не деле према њиховом политичком опредељењу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
22° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару